Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задава се мораториум за спиране или отлагане на плащанията по банкови кредити

Българската народна банка до дни ще обяви продължение на пакета от мерки за 9.3 млрд. лева във връзка с пандемията от COVID 19. БНБ съобщи в сряда, че решението ще бъде взето на базата на критериите на Европейския банков орган, очертаващи рамка за действие на банките в държавите-членки.

Критериите на ЕБО включват класифицирането на банкови кредити в неизпълнение,  преструктурирането на експозиции и  прилагането на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

"ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити", се уточнява в съобщението на БНБ.

В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи ЕБО също така ще определи скоро критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

Предстоящото решение на БНБ ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID 19 върху техните клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във