Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задава се и вълна от лоши кредити

Банките трябва да се подготвят отсега за риска от увеличаване на "лошите кредити". Заради втората вълна на пандемията през новата година се очаква ръст на необслужваните заеми в Европа, предупреди ръководителката на Европейския съвет за преструктуриране, част от който вече е и България. 

Опасенията на Елке Кьониг се споделят и от ръководителя Европейския банков надзор Андреа Енриа, който преди седмица прогнозира, че при „тежък, но правдоподобен“ сценарий необслужваните заеми в банките от еврозоната могат да достигнат 1.4 трлн. евро, което е много над нивата от финансовата криза от 2008 г. и последвалата криза на държавния дълг на Европейския съюз.

Пред "Файненшъл таймс" Елке Кьониг казва, че нарастването на необслужваните кредити вероятно ще започне през първото и второто тримесечие на 2021 година. В светлината на това нейното послание към банките е: "Имайте предвид, че лошите кредити идват и най-доброто нещо е да започнете да ги третирате по-рано".

На европейско равнище тепърва трябва да се дискутира и лансираното от ЕЦБ предложение за създаване на "лоша банка", която да поеме управлението на необслужваните кредити. Ръководителката на Европейския съвет за преструктуриране е против тази идея, като според нея е по-удачно търговските банки сами "да си напишат домашното". 

От Европейската комисия не са взели сериозно отношение по темата, като през следващия месец се очаква Брюксел да лансира собствен вариант за справяне с лошите кредити. Засега планът включва по-нататъшно развитие на вторичните пазари, на които се купуват и продават дългове, както и реформа на рамката за несъстоятелност.

В България също има предупреждения за нарастване на необслужваните кредити през следващата година. Например в последния си доклад за страната ни Международният валутен фонд казва, че: "Необслужваните заеми в България са по-високи от средното ниво за ЕС още преди кризата, а се очаква да нараснат още, когато мораториумът върху заемите започне да изтича и икономическият спад става по-продължителен". По-рано такива предупреждения отправи и БНБ. 

По последна информация банките са отсрочили кредити в размер на 9-10 млрд. лева. Докато т.нар. кредитен мораториум бе в сила, тези заеми не се класифицираха като необслужвани. След март 2021 г. обаче известна част от тези кредити ще влязат или вече ще са влезли в просрочие и ще бъдат класифицирани като лоши. Това означава, че банките ще са принудени да ги покрият с провизии. От началото на кризата банките реализира все по-големи разходи за обезценка на активите. Например към 30 септември разходите за обезценка на финансови активи са 628 млн. лв. и се повишават с 282 млн. лв. (81.5%) спрямо отчетените за деветте месеца на 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във