Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задава ли се нова търговска война?

Влошаващите се отношения на Япония с Южна Корея заради разногласия относно тяхната военна история бяха подчертани от Токио миналата седмица, когато правителството сложи край на преференциалния режим за износа на ключови материали за своя азиатски съсед, които са жизненоважни за производството на полупроводници и цифрови дисплеи, информира The Japan Times.

Правителството в Токио може би се опитва да притисне основните индустрии на Южна Корея, като изиграе търговската карта, за да я постави на масата за преговори, но тактиката може да има и обратни последствия, тъй като много местни компании правят бизнес с партньори в Южна Корея.

Редица фирми заявяват, че наблюдават с тревога развитието на ситуацията, като отбелязват, че остава неясно дали наскоро въведените регламенти действително ще попречат на търговията между двете страни. Според новите регламенти най-много най-притеснителна е разпоредбата, според която може да се наложи  да чакат 90 дни, за да получат официално одобрение за износ на някои ключови елементи за Южна Корея.

Междувременно, някои експерти заявиха, че въздействието вероятно ще бъде ограничено, тъй като този ход не е пълна забрана или ограничение - поне в техническо отношение - което значително да осакати производствените възможности на южнокорейските фирми. Някои компании обаче казаха, че ако ситуацията ескалира, тя може да предизвика неблагоприятни последици за цялата верига на доставки.

Миналият четвъртък правителството започна да изисква от японските производители да подават заявления всеки път, когато искат да изнесат флуориран полиамид, флуороводород за Южна Корея. Флуорираният полиамид се използва за диспеите на смартфони, докато при производството на полупроводници флуороводородът се използва като ецващ газ.

Според доклад на J.P. Morgan, японските фирми са сред водещите производители на трите материала и би било трудно да се намерят алтернативни доставчици, с изключение на един вид флуориран полиамид.

Южна Корея е третата най-голяма японска дестинация за износ след Китай и САЩ. Полупроводниковите компоненти бяха най-продаваните през 2018 г., като са осигурили 630 млрд. евро, според данни, събрани от Японския съвет за външна търговия.

Опитът на Япония за преразглеждане на търговската процедура показва разочарованието на Токио от Сеул и нежеланието му да разрешава проблемите с принудителния труд по време на военните действия след решенията на южнокорейския съд, които наредиха на японските компании да платят компенсации на бивши работници или техните семейства.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Южна Корея до голяма степен зависи от големите компании. Така че, ако износът на трите материала е реално регулиран, това ще бъде голям удар за компании като Samsung, LG и SK Hynix или за големите промишлени конгломерати, които помагат за поддържането на икономиката на Южна Корея. "Много от по-малките японски компании правят бизнес с южнокорейски компании, свързани с полупроводници, така че ще има някакво въздействие, било то пряко или косвено", каза изпълнителен директор на производствена фирма в Токио.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във