Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задава ли се американска "КТБ"?

Представителка на Демократическата партия в Конгреса на САЩ призова за закриването на третата по активи американска банка – "Уелс Фарго". Според Максин Уотърс скандалът с фалшивите сметки, в който бе въвлечена банката е "прекалено голям, за да може властта да се справи с него".

Призивът на Уотърс, която е член на Комисията по финансови услуги към Конгреса на САЩ, дойде след 4 часово изслушване на главния изпълнителен директор на "Уелс Фарго" Джон Стъмпф. Стъмпф бе разпитан за нещата, които знае за множеството незаконно отворени клиентски сметки, които доведоха до съкращаването на 5 хиляди служители на банката в продължение на пет години.

По време на изслушването няколко представители на Конгреса заявиха, че скандалът е знак, че базираната в Сан Франциско банка е прекалено голяма,за да бъде управлявана ефективно. Но Максин Уотърс отиде по-далеч, като обяви, че кредиторът трябва да бъде закрит. Тя уточни, че по тези мерки ще работи съвместно с други членове на Комисията, включително и с председателя й Джеб Хенсарлинг, който е от Републиканската партия.

"Достигнах до извода, че "Уелс Фарго" трябва да бъде закрита. Тя е прекалено голяма, за да се управлява качествено и аз поемам инициатива да закрия банката", категорична бе Уотърс.

Намерението й е и знак за това как политическия наратив е отделил фокуса си от банките, които са "прекалено големи, за да фалират". Осем години след финансовата криза конкурентите на "Уелс Фарго" – Citigroup и Bank of America, са увеличили капитала и са подобрили ликвидността си, като са изготвили и дисциплиниран план за действия при криза, чрез които да не бъдат засегнати данъкоплатците. Все пак в очите на някои депутати и политици, скандалът с Wells Fargo показва как тези компании, в които работят стотици хиляди хора, все още могат да бъдат заплаха за потребителите.

Това се доказва и от факта, че докато шефът на Wells Fargo даваше показания, Службата по паричен контрол наложи нова глоба на банката. Тя е на стойност 20 млн. долара и е за неправилно изземване на автомобили, собственост на членове на американската армия.

Преди три седмици на кредитора бе наложена рекордна глоба от 185 млн. долара от американските финансови регулатори. Повод за паричната санкция бяха обвиненията, че управата на "Уелс Фарго" е допуснала служителите й да открият 2 милиона потребителски сметки без разрешението на клиентите. Оттогава банката се нае да ревизира своите цели за продажби и лиши изпълнителния си директор Джон Стъмпф от бонуси в акции на стойност 41 млн. долара.

По време на изслушването Стъмпф бе запитан, защо банката не се справила по-рано с проблема, дори след като уволни около 1000 служители за периода 2011-2015 година. Тези служители бяха обвинени в редица етични нарушения, включително създаването на фалшивите потребителски сметки.

От своя страна Джон Стъмпф каза, че си спомня, че е научил за тези проблеми през лятото или есента на 2013 година. Тогава банката е предприела мерки да проучи размера на проблема. Но и демократите, и републиканците от Конгреса поясниха, че през 2013-а кредиторът непрестанно е информирал инвеститорите, че потребителското банкиране за домакинствата нараства, без да уточняват проблемите с откритите сметки.

Те също попитаха Стъмпф защо проблемите не са описани в нито един от публичните отчети на "Уелс Фарго".

Демократката от Ню Йорк, Каролин Малоуни поднесе най-драматичния момент по време на изслушването, като извади документи, показващи, че през октомври 2013 година е имало огромна продажба на акции на "Уелс Фарго". Оказва се, че са продадени от Джон Стъмпф. Малоуни поиска обяснението на Стъмпф, с думите: "Изглежда, че сте разбрали за фалшивите сметки и вместо да помогнете на клиентите си, сте помогнали на себе си".

В отговор изпълнителният директор поясни, че продадените акции нямат нищо общо с фалшивите сметки, и че са направени със съотвените одобрения на инвеститорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във