Банкеръ Daily

Финансов дневник

Зад кой волан е виновният?

S 250 34ee28a9 7963 410a 91ce 99651dd14bf1
S 250 9e565bc3 a2ca 462a 9b06 bcdd3b8b8be4

Пътят убиец!

Завоят убиец!

Дъждът убиец!

Мантинелата убиец!

Асфалтът убиец!

Автобусът убиец!!!

Някой назова ли шофьора на автобуса убиец  „убиец“?

Не, нали?

Защото не можеш да наречеш човек, който е убил 17 души, „убиец“, преди така да го нарече съда.  Ако го нарече така. И то преди да е станал самоубиец...

А колко лесно се лепи този етикет на неодушевените - път, завой, дъжд, мантинела, асфалт, автобус...

Защо ли е така?

Защото те няма  как да носят отговорност. А тези, които отговарят за тях - те пък  лесно се измъкват. Да е  видял  някой досега отговорен за пътищата чиновник да мери коефициент на сцепление на асфалта? Да бяхте чули за напречен наклон на пътя в дъгата на завоя? Ами този връх в асфалтозабъркването - с добавка на варовик?

Точно тези убийци трябва да носят отговорност: архитекти, строители, работници в асфалтови бази, надзорници, местни властници...

Но с това работата ще е наполовина свършена. Сляпата Темида трябва да вдигне глава по-нагоре - там, където са неясните сенки на "поръчителите". Тези, които с придобита и селективно адаптивна слепота и глухота приспиват обществената нетърпимост.

Най-ниската цена на търга, нали?

Защо се държите като невменяеми? Преди време се заиграх, та сметнах, че бутилка вино под 5.60 лв. в магазин не може да има. Е, всъщност може, но то не е вино, а бъркоч от оцетна киселина и подсладител.

Млекари пък казаха, че цената на истинския кашкавал започва от 12.70 лева. Под тая цена е сухо мляко, палмово масло и суроватка.

Защо възлагащите обществени поръчки не сметнат колко е минималната цена на истинския асфалт? Защо не мерят насипните слоеве, степента на валираност и технологичното време за слягането им?

Защото може да се окаже, че избраният победител е спечелил с цена, по-ниска от най-ниската възможна. И не трябва ли ако това е така - и двете страни, контрагентите де, да се топлят взаимно зад решетките.

Защото от НЕвиното боли глава, от менте кашкавала - боли корем, ала  НЕасфалтът направо копае гробове.  

В името на оцеляването ни никак не сме на далавера  първо до се хвърли вината на шофьора, та да може накрая –-след безброй разследвания, издирвания  и съдебни дела - той да остане, за да изкупи вината на всички виновни.

Не е ли време да се замислим  зад кой волан е виновният?

Зад този на автобуса или зад този на държавната машина?

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във