Банкеръ Daily

Финансов дневник

Забраняват фиктивното прехвърляне на фалирали фирми

Парламентът одобри на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). "За" гласуваха 102 народни представители, "против" бяха 80, а трима се въздържаха. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа този законопроект предвижда прехвърлянето на компании с неплатени данъци и осигуровки за милиони на клошари вече да става по-трудно. Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от данъчните до шест месеца от приключването й. Такава сделка ще се смята за недобросъвестна, ако собственикът на компанията е знаел, че тя е свръхзадлъжняла или неплатежоспособна, все пак и продажбата на акциите или дяловете е станала, преди да се поиска фалит. Отговорността ще е пропорционална на продаденото участие.

От БСП не подкрепиха законопроекта, тъй като според опозицията той е направен "в грубо потъпкване на Закона за нормативните актове". 

От ДПС също бяха против, въпреки че не взеха отношение по време на дебата в пленарната зала. 

"С тези промени искаме да усложним продаването на предприятията с данъчни задължения, които носят големи липси на бюджета", обясниха пък от ГЕРБ.

Всички парламентарни групи дадоха заявка, че ще внесат свои корекции между двете четения на законопроекта. Така например Емил Димитров - Ревизоро от "Обединени патриоти“ предложи да се разшири обхватът на фискалния контрол за всички акцизни стоки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във