Банкеръ Daily

Финансов дневник

Забавя ли търговската война големите азиатски икономики?

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)

Перспективите за големите азиатски икономики отново бяха ревизирани надолу поради негативното влияние на търговската война между САЩ и Китай, което доведе до спад на износа в региона, информират местни медии. Прогнозата за растежа за 2019 г. на пет държави-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е 4.3%, което е четвъртото поредно преразглеждане в посока надолу от проучването през септември 2018 година.

Индийската икономика все още вероятно поддържа растеж от близо 7%, но тази прогноза е по-ниска, в сравнение с предишни. Признавайки, че напрежението между САЩ и Китай е най-големият риск за техните икономики, азиатските икономисти смятат, че несигурността ще продължи, показва проучване.

Японският център за икономически изследвания и Nikkei проведоха тримесечно консенсусно проучване, получавайки отговори от 43 икономисти и анализатори в пет от най-големите членове на АСЕАН - Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, както и в Индия.

Среднопретеглените прогнози за растежа на АСЕАН5 през 2019 г. са 4,3%, ревизирани надолу с 0,3 пункта от предходното проучване през март - четвъртото поредно ревизиране надолу от септември 2018 г. Тази цифра беше 5% в проучването през юни 2018 година. Последният резултат от 4,3% е с 0,5 пункта по-нисък от 4,8%, постигнати през 2018 година.

Перспективата беше понижена във всичките пет страни, но спадът беше най-забележителен в експортно ориентирания Тайланд и Сингапур. "Подобно на други страни износителки, Тайланд вероятно ще пострада от световното забавяне на икономиката и търговската война през тази година", каза Панундън Аруниеримарна от Тайландския център за икономическо разузнаване в Сиам.

"Очаква се да се задържи растежът до изчезването на търговските перспективи", подчерта Рандолф Тан от Сингапурския университет за социални науки. По отношение на икономиката на Малайзия, която също силно зависи от износа, Ван Сухайми от Kenanga Investment Bank видя, че "рисковете за растежа остават" поради "засилената глобална несигурност до голяма степен от продължителните преговори между САЩ и Китай".

Очаква се индонезийските и филипинските икономики да запазят високи темпове на растеж съответно от 5% и 6%, но прогнозите за 2019 г. бяха ревизирани надолу. "Икономическият растеж е оспорен от търговската война между САЩ и Китай", тъй като това би намалило цените на стоките, както и възможностите за износ, отбеляза Денди Рамдани от Bank Mandiri Indonesia.

Икономиката на Филипините временно се забави в периода януари-март поради частично забавяне на бюджета, но Алвин Анг от университета Ateneo de Manila прогнозира възстановяване. Преминаването на забавения бюджет и последващото увеличение на публичните разходи биха поставили растежа "обратно на пътя", каза той. Все пак той предупреди, че "износът ще отслаби още повече", ако търговската война на САЩ и Китай се задълбочи.

Прогнозата за растежа на Индия за 2019-2020 г. е 6.9%, ревизирана с 0.2 пункта спрямо предходното проучване. Това е само с 0,1 пункта по-високо от ръста от 6,8%, постигнат през 2018-2019 г. Темпът на нарастване през януари-март 2019 г. достигна петгодишно дъно от 5.8% поради различни причини, включително забавяне на световната икономика, несигурност в политиката и по-слабо селско потребление.

Политическата несигурност сега утихна след успешната победа на партията на министър-председателя Нарендра Моди в общите избори, които приключиха през май.

В началото на юни Централната банка понижи лихвения процент с 0,25 пункта до 5,75%, трето намаляване през 2019 г. Сонал Варма от Nomura India прогнозира възстановяване след лятото "поради забавените ефекти на по-лесната парична политика". Въпреки това, тя бе предпазлива по отношение на рисковете от „слаб банков сектор в сянка“.

Проучването попита икономистите и за ефектите, както вече осъзнати, така и все още възникващи от напрежението между САЩ и Китай. В много от отговорите на анкетираните се казва, че страните от АСЕАН отчитат спад на износа, особено тези, насочени към Китай. Забелязва се тенденция на преместване на производствени обекти от Китай в други азиатски страни.

Отговорите на проучването показват също разликата между нациите по отношение на въздействието от търговската война. Намаляването на цената на палмовото масло и други стоки засегна индонезийската икономика, докато Индия е увеличила износа си за Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Осака, Япония, в края на юни и се съгласиха да подновят търговските преговори, но бъдещото развитие на техните отношения остава неясно. Ману Бхаскаран от Centennial Asia в Сингапур коментира, че "ще отнеме време, преди търговските ограничения да се улеснят", дори ако преговорите се възобновят.

Някои икономисти изразиха своята загриженост относно по-нататъшното ескалиране на напрежението. Амонтеп Чавла от CIMB Thai Bank заяви: "Ще се тревожа, ако търговската война ескалира до валутна война или технологична война". Такава ситуация може да "принуди тайландските инвеститори да вземат или страната на САЩ, или тази на Китай", добави той.

Що се отнася до рисковете, които икономистите са признали, „забавянето или намаляването на търговията, предизвикано от напрежението между САЩ и Китай в областта на търговията и/или високотехнологичните въпроси“ е най-големият риск, цитиран във всичките шест страни. Усещането за риск от политическата нестабилност като цяло намалява в региона. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във