Банкеръ Weekly

Финансов дневник

За сватбата и брадвата в банковия сектор

За някои сватба, за други брадва. Тази народна мъдрост напълно приляга за ситуацията в банковата система през второто тримесечие на 2014-а. Панически изтеглените от атакуваната през юни Корпоративна търговска банка 1 млрд. лв. депозити на граждани и фирми почти изцяло са били прехвърлени в други търговски банки. Това потвърждава статистиката на БНБ, според която "През юни привлечените средства (без тези на двете банки, поставени под специален надзор) нарастват с 944 753 хил. лева". Но дори подробната информация, която дава БНБ, не сочи директно към кои кредитни институции са се пренасочили парите на фирмите и гражданите, изтеглени от Корпоративна банка. При сравнителния анализ се вижда, че най-голямо е увеличението на депозитите - с близо 550 млн. лв., в "УниКредит Булбанк". В телевизионно интервю през седмицата нейният главен изпълнителен директор Левон Хампарцумян не скри, че немалка част от вложителите на Корпоративна банка са прехвърлили средствата си в управляваната от него кредитна институция.


Забележимо увеличение на депозитната база - с около 240 млн. лв., има и в Пощенска банка. Същата тенденция, но със сравнително по-малки суми - между 150 и 170 млн. лв., следват сметките и депозитите на граждани и фирми в "Банка Пиреос България" и "Алианц Банк България". С близо 230 млн. лв. пък се повишават влоговете и в "Societe Generale Експресбанк".


Интересна е ситуацията с Първа инвестиционна банка. В края на юни ликвидноста й също бе поставена под натиск, но със задружните усилия на БНБ, правителството и банковата система, проблемът там бе овладян почти светкавично. Данните показват, че като цяло депозитите й са се увеличили с около 65 млн. лева. Това е незначителен ръст на фона на общият размер на влоговете от 7.6 млрд. лв., които гражданите и фирмите имат в нея. Само че за това има друго обяснение: данните, публикувани от БНБ показват, че от март до юни 2014-а депозитите на фирми в ПИБ са скочили с близо 410 млн. лв., а тези на гражданите са намалели с около 350 млн. лева. Обяснението за това може да се търси във факта, че през този период някои компании се прехвърлиха на обслужване от Корпоративна банка в ПИБ. Едно такова дружество например е "Булгартабак".

Facebook logo
Бъдете с нас и във