Банкеръ Daily

Финансов дневник

За шефката на НАП оставката била "най-лесното нещо"

Ръководството на Националната агенция по приходите, начело с наскоро завърналата се от отпуск директорка Галя Димитрова, даде брифинг с актуална информация за работата на ведомството по обработката на данните, изтекли след хакерската атака. Димитрова отчете, че НАП е обектът на престъпление, но засегнати от това престъпление са всички български граждани, чиито данни са "незаконно публикувани" в интернет.

"Няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда. Единствено вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за цял свят", отбеляза ръководителката на агенция, като изтъкна, че обект на атаки са били масивите на ФБР, социалната мрежа Facebook, а наскоро и на американска банкова институция.

В същото време обаче тя призна, че приходната агенция "достатъчно внимателна" и е подценила баланса между достъпност и сигурност. "През следващите дни главният ни приоритет е да комуникираме с гражданите, чиито данни са били незаконно публично оповестени. През следващите дни трябва да ги информираме какво да предприемат. В момента тече одит на всички външни информационни системи. Непрекъснато извършваме стрес тестове на нашите системи. Когато се налага, някой път се спират тези системи. Тече проверка и срещу служителите дали има неправомерни действия. След обработката на над 80 млн. записа ние ще сме готови с информация на всеки гражданин какви точно данни са публикувани", отчете Галя Димитрова. 

Шефката на НАП съобщи също така, че ще предприеме "дисциплинарни мерки" срещу всички служители на ведомството, които имат нещо общо със случилото се. Разбра се още, че ръководителката на данъчната администрация вече е поискала две оставки.

Когато бе запитана за нейната оставка обаче тя посочи, че в разговор с финансовия министър Владислав Горанов по темата той е поискал от нея само и единствено да се защитят българските граждани. "Оставката е най-лесното нещо", сподели още Димитрова и добави, че общото мнение на нотариуси, банки, кредитни институции, лизингови дружества е, че няма пряка заплаха за имуществото на българските граждани, за кражба на имущество. По думите й все пак било препоръчително да  смяна на паролите и на персоналния унифициран код за достъп до услугите на НАП. 

Галя Димитрова е обект на критики, тъй като прекара последните две седмици в годишен платен отпуск. Отсъствието ѝ съвпадна с първите дни на кризата с теча на лични данни, за който са повдигнати обвинения на собственика и два служители на фирмата "ТАД Груп". При завръщането си Димитрова обясни, че не прекратила отпуска си по лични причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във