Банкеръ Weekly

Финансов дневник

За парите на един олигарх и имиджа на главния прокурор

S 250 5127d36e 5270 4d93 ab69 5e7b389cf366
S 250 871b7064 3898 4def 9f43 f9c0d97b3032


Ще се търси дипломатически, а не юридически път за връщането на Васил Божков от ОАЕ.


Само човек, живял в пещера през последните 30 години, не знае кой е Васил Божков. За толкова време по върховете той натрупа огромни пари и със сигурност си е създал много врагове. Затова нека си представим колко сигнали за него отлежават по чекмеджетата в НАП, в полицията и в прокуратурата. До 2020 г. по тях нямаше нито едно повдигнато обвинение. Тоест през цялото време всички тези проверки са били смачквани. Излиза, че докато е трупал състоянието си, Божков е бил обгрижван от изпълнителната власт, от Комисията по хазарта, от съдебната власт и от държавното обвинение.

Но редом с него сега под отговорност не са подведени магистрати, политици, министри, ръководители на приходната агенция, които са осигурявали този широко разпънат чадър! Отговорът защо на тези хора не се търси отговорност трябва да бъде получен от главния прокурор Иван Гешев. Засега обаче това, което обществото получава от Иван Гешев, е по-скоро показност. Все пак да не забравяме, че Гешев изгря на сцената като наблюдаващ прокурор по делото КТБ и когато бе запитан за отсъствието на Делян Пеевски от изложението на прокуратурата, обясни високомерно, че "Обама и Путин също ги няма". 


Убийства, принуди и изнасилвания


Васил Божков "е може би един от най-опасните българи в историята след 89-а година", коментира Иван Гешев във вторник (4 февруари). В същия ден, случайно или не, ръководената от него прокуратура започна проверка по материали от досъдебно производство срещу Васил Божков, в които има данни за убийства, принуди и изнасилвания.

Материалите са отделени от вече образуваното производство за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други, съобщават от прокуратурата. Образувано е ново досъдебно производство, свързано с новите материали, за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент. 

"В хода на това производство се извършват действия по разследването по събиране на доказателства за много престъпления. Убийства и всякакви други престъпления, които са свързани, конкретно за убийствата, с хазартна дейност", обясни Гешев. Но някак пропусна да каже къде са спали прокурорите в продължение на цели осем години. 


Огромни обороти


Компаниите на Васил Божков "Ню Геймс" и "Национална лотария" публикуваха финансовите си резултати в отговор на твърденията на прокурорите, че "част от спечелилите от Националната лотария лица не съществуват". Близо 3.77 млрд. лева са приходите от продажба на лотарийни билети в последните пет години. За този период двете дружества декларират, че са изплатили на печеливши общо над 2.68 млрд. лева. Печалбите на компаниите за периода са за 373.4 млн. лева.

"Всички спечелили от билетите и игрите са напълно реални лица. Това е най-проверяваната тема през годините и при проверките не са констатирани никакви нередности", заявиха от "Ню Геймс". В позицията се казва още, че компанията е платила всички дължими такси към Държавната комисия по хазарта, докато според прокуратурата хазартните дружества на Божков не са платили над 500 млн. лева такси. От публикуваните отчети става ясно, че за периода 2014 - 2018 г. за хазартни такси са платени 198.8 млн. лева.


Новата хазартна комисия


Междувременно бе обявено, че началникът на кабинета на финансовия министър Владислав Горанов – Георги Йорданов, поема временно ръководството на Държавната комисия по хазарта. Обновен бе и целият й състав. 

В седмиците преди това полицаи и прокурори направиха серия обиски в комисията, а двама бивши председатели се сдобиха с обвинения. Предшественикът на Йорданов - Александър Георгиев, бе арестуван и освободен под парична гаранция в размер на 40 000 лева, след като направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

Новите членове на Комисията по хазарта пък са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.


До ОАЕ и назад


На 3 февруари полиция и жандармерия изкараха няколко луксозни коли от терените на офисите на "Нове холдинг". Акцията последва информацията, че дни по-рано Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства, заедно със своите приближени - мажоритарния собственик на ФК "Левски" Георги Попов и управителя на "Еврофутбол" Александър Тумпаров.

Въпреки уверенията на Иван Гешев, че Божков ще бъде върнат от ОАЕ, процедурата се очертава да бъде дълга и сложна. Между Обединените арабски емирства и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд, който трябва да одобри искането на две инстанции.

Според бившия ни консул в Дубай Милен Керемедчиев не е възможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната.

В последните години няма добри примери за предаване на лица между България и ОАЕ. Например през 2012 г. е имало искане за екстрадиция за Христофорос Аманатидис - Таки, който не е върнат. След това от ОАЕ постъпило искане за двама техни граждани в България, като София е отказала.

Затова логичното е да се търси дипломатически, а не юридически път за връщането на Васил Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във