Банкеръ Daily

Финансов дневник

За изчисляване на втората пенсия ще се използват данни на НСИ

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувана от Националния статистически институт. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ. 

Народният представител от "Обединени патриоти" Александър Сиди внесе предложение за премахване на възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия. Срокът за предложения между двете четения на законопроекта изтича днес. 

В мотивите на вносителите от ГЕРБ е посочено, че в действащия закон и по предложенията на социалното министерство за изчисляване на пенсиите се използват така наречените биометрични таблици на пенсионноосигурителните дружества, но те не са публични. Затова се предлага при изчисляване на пенсиите за по-голяма прозрачност да се използва таблицата на НСИ за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот, която е официалният източник на тази информация.

Необходимо прецизиране на разпоредбите, касаещи кръга на наследниците и техните права, отбелязват вносителите.

Предложението на Александър Сиди цели да се уеднакви моментът на придобиване на право на пенсия за стаж и възраст от Националния осигурителен институт и на допълнителна пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система.

По-рано от БСП също внесоха предложения за промени. Едно от тях е хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване преди момента на пенсионирането си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във