Банкеръ Daily

Финансов дневник

За главата на ексшефката на бирниците

S 250 90198646 d1a2 4123 8751 33e0ebc46b7e
S 250 214c445f 7291 4d9b acfe c9b307e9b109

Вероятно във всяка епоха от историята бирниците, а в днешно време данъчните, са сблъсквали с презрението на хората.  Обяснението го е дал Бенджамин Франклин още през 18 век - "На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците." И затова събирачите на данъци и такси често понасят тежестта на общественото недоволство. 

 

Така е по дефиниция, както се казва. Бившата шефка на Националната агенция за приходите Галя Димитрова не е изключение от правилото. Много хора недоумяват защо Димитрова не бе махната още през 2019 г., когато личните данни на милиони граждани изтекоха в мрежата, докато тя беше в отпуск, който така и не благоволи да прекрати. До тогава бяхме свикнали при подобни гафове премиерът Борисов да сменя "бушоните", преди да е гръмнало цялото табло. Но тогава бушонът остана невредим. Затова е редно да запитаме дали Галя Димитрова изобщо е била фаворитка на ГЕРБ? Или по-скоро е взета от чужда кадрова скамейка, при това със сериозни протекции, така че дори Борисов да не може да се разправи с нея.

Преди дни Димитрова отново прикова общественото внимание - този път със своето интервю пред bTV (16 май). Което ни повече - ни по-малко демонстрира защо народът е казал, че рибата се вмирисва откъм главата. В него ексшефката на данъчната администрация, меко казано, блесна с откровенията си. Зрителят вероятно е повдигнал вежди от недоумение, когато тя заяви, че би поела отговорност за теча на лични данни, "ако е била IT специалист"!? Така че Димитрова набързо оправда пробива, акцентирайки, че има успешни хакерски атаки дори срещу ФБР, технологични компании и големи банки. Т.е. нашето е дребна работа.

Гафовете на приходната администрация

не се изчерпват с този мега скандал с личните данни. Димитрова призна, че щедро е подписвала бонусите на своите подопечни по време на кризата, че дори е издействала увеличение на възнагражденията им заради добри резултати. Според огласени от ГД "БОЕЦ" данни става дума за 30 млн. лв. през 2020 година. В какъв размер са бонусите за самата нея обаче Димитрова не пожела да уточни. И то със странния аргумент, че това са "лични данни". На фона на теча на личните данни на 6 милиона българи съхранението на нейните "лични данни" прозвуча не просто иронично, но брутално. Ироничното в случая е друго - че вместо бизнесът да бъде "помилван" със замразяване на данъците поне по време на извънредното положение и последвалите два локдауна, данъчните усърдно са "търчали" да събират невзетото от него и затова са заслужили огромни бонуси. 

Какъв цинизъм - издигнат в ранг на държавно управление!

Колкото до добрите резултати на НАП

всеки сам може да си отговори колко са добри. Ще припомним, че втората част от аргументите за нейното освобождаване, огласени от служебния финансов министър Асен Василев, бяха ниската събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове и тормоз над дребните данъкоплатци. 

"За периода от 2017 до 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, 45% не са събрани. Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените изцяло или частично, останалите са отхвърлени. Това говори за качеството на ревизионните актове", обясни служебният финансов министър.

Колкото и Димитрова да се хвали с рекордната събираемост- 125 млн. повече приходи през 2020-та спрямо година по-рано, тя подценява и 

премълчава данните за отписаните като несъбираеми данъчни задължения

Но в крайна сметка те бяха оповестени от служебния министър на финансите, а на публиката вероятно й настръхнаха косите. Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от фирми с големи задължения (над 5000 лв.) към фиска между 2017 и 2020 година. Част от тях са отписани по реда на 10-годишния давностен срок, а друга част поради това, че фирми са били обявени в несъстоятелност. Още 9.9 млрд. лв. ръководителят на НАП Румен Спецов определи като трудно събраеми.

Според финансовия министър картината е доста притеснителна, тъй като става дума за системно несъбиране на данъчни задължения и контрол от страна на НАП. Натрупани са и огромни дефицити в системата чрез избягване на плащане.

Към тях следва да добавим и данни за  периода 2013-2016 г., когато данъчните са имали проблеми със събирането на 29.8 млрд. лв. - такъв е общият размер на просрочените публични държавни вземания към края на 2016 година. 85 на сто от просрочените около 30 млрд. лв. са трудно събираеми. Новите просрочени задължения към края на 2016 г. са 2.1 млрд. лв., от които едва 55% са събираеми. Само през 2016 г. приходната агенция е отписала вземания за 10 милиарда лева поради изтичането на давност.

Огромната част от тези милиарди са установени с ревизии и става дума предимно за неплатени данъци заради измами или други нарушения с лихвите върху тях. Този одитен доклад онагледява и констатациите на служебния финансов министър Асен Василев за качеството на ревизионните актове. Или как с ревизии агенцията разкрива огромни суми неплатени поради нарушение или измама данъци, които впоследствие се оказват несъбираеми. 

Да не говорим, че за да не набъбва обемът на несъбираемите дългове на НАП, което повдига такива неприятни въпроси, от 2016 г. агенцията си издейства промяна в закона, която й дава право служебно да отписва дългове, за които е изтекла абсолютната давност от 10 години. И точно по силата на тази разпоредба само през 2016 г. НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв., от които 9,4 млрд. лв. са по ревизионни актове.

Така че толкова за прозрачността, блестящото представяне и гьонсуратлъка в приходната агенция по времето на Галя Димитрова.

Не стига всичко това, но точно по време на пандемията Борисов вмени на същата тази агенция и "разходни функции", като я нагърби да компенсира фирмите, пряко пострадали от мерките, въведени от неговия верен сподвижник Костадин Ангелов.

 


Втора рокада на върха в данъчната администрация

На 17 май бе съобщено, че Георги Димов е новият заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Димов е бивш служител на териториалната дирекция на приходната агенция в София, където последно е заемал длъжността началник на сектор "Ревизии". Има опит в контролната дейност на агенцията в периода от 2008 до 2012 година, съобщиха от агенцията.

Назначението му идва няколко дни, след като НАП бе оглавена Румен Спецов - назначен от служебното правителство на ген. Стефан Янев. Именно Спецов наследи на поста Галя Димитрова.


Facebook logo
Бъдете с нас и във