Банкеръ Daily

Финансов дневник

За еврочакалнята: Само още една банка трябва да изпълни препоръките на ЕЦБ

България ще кандидатства за членство в Европейския банков съюз и ЕРМ2 - т. нар. "Чакалня" на Еврозоната до края на април. Няма смекчаване на условията за членство и за одобрение. За нас тази мярка е изключително важна, за да си гарантираме финансиране, защото не знаем колко ще продължи кризата. Европа отлично знае колко сме дисциплинирани с най-нисък външен дълг, изградили сме доверие, което да ни помогне и сега. Това обявиха премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов. 

"Продължаваме по предварително одобрения план за членство в ЕРМ2 и Европейския банков съюз. Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно планът, който сме набелязали за кандидатстване. Следващите седмици ще работим за последния елемент на този план, каза финансовият министър. Имаме уверението на нашите партньори, че ангажиментите са непроменени. Ако си вършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ЕРМ2, каза Горанов. Европейската централна банка и Европейската комисия препотвърдиха своите ангажименти, поети през лятото на 2018 година, когато България заяви воля за членство в Еврозоната", каза премиерът Борисов. 

Финансовият министър допълни, че последната стъпка е формирането на допълнителни капиталови буфери на две банки по препоръка на ЕЦБ. Една от банките вече изпълни този план. Другата банка го е изпълнила на 70 процента и остава още малко да се довърши препоръката. Така и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно те ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Европейския банков съюз - това е и условието да се присъединим към Европейския банковия съюз и към ЕРМ2.

В края на миналата година от ПИБ обявиха, че планират увеличение на капитала чрез публично предлагане на акции. В момента той е в размер на 110 000 000 лева, разпределени в същия брой акции с номинал от по 1 лев. 

На 20 февруари от Комисията за финансов надзор излязоха с решение, че регулаторът отказва да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от "Първа инвестиционна банка" АД. Но от банката увериха, че "продължават да изпълняват своя план за увеличение на капитала".

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във