Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЗА БАНКА ДСК ЩЕ Е ИЗГОДНО ДА СЕ ПРОДАДЕ НА БОРСАТА

Апостол Апостолов, изпълнителен директор на АП, пред в. БАНКЕРЪ

Г-н Апостолов, минавате за човек, който е свързан с капиталовия пазар. Можем ли да приемем, че сега, след избирането ви за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, ще се дава повече приоритет на раздържавяването чрез фондовата борса?
- Ще работя в тази насока. Ако успеем да се организираме, ще пуснем в най-скоро време пакети от най-големите български дружества на борсата.

Какво е виждането ви по проблема с компенсаторните инструменти? Трябва ли да се увеличи списъкът с предприятията за целева приватизация?
- Продажбата само срещу пари от чисто икономическа гледна точка е много добра. От друга страна обаче, има още един механизъм. И това е евентуална промяна в закона Лучников, която да позволи гъвкаво използване на схемата за приватизация с компенсаторни инструменти. Тоест коефициентът деветдесет процента в записи срещу десет кеш да не бъде задължителен. В крайна сметка тези квазипари имат някакъв паритет на покупателна способност спрямо истинския лев. Ако едно предприятие струва например 100 млн. лв., няма проблем да се плати по схемата 90 към 10. Аз лично бих стимулирал една такава сделка. Нека да се даде обаче шанс на собствениците на записи да купуват акции от държавни дружества. Като това става действително на ниво първоначални собственици, а не само чрез посредничеството на работническо-мениджърски дружества. Притежателите на записи негодуват точно срещу това. Те не можеха да участват директно в приватизацията. Не става въпрос за продажби на цели предприятия на стратегически инвеститори, а за възможността за продажба на акции срещу записи. Само че нека първо да направим ревизия на държавните участия - ние със заместник-министъра на икономиката Калоян Нинов имаме задачата да преценим кои предприятия ще се пуснат на централизирани търгове и кои - на борсата.

Смятате ли, че сегашната форма на приватизация с инвестиционни бонове и компенсаторки чрез централизирани търгове от масовата приватизация е удачна?
- Бих предпочел това да става на фондовата борса на специализирана система.

Споменахте, че ще пускате миноритарни пакети от публични дружества на тържището. За вече приватизирани компании ли става въпрос, или първо ще се тества пазарът с пакет от 100% държавно предприятие, за да му се търси по-късно стратегически инвеститор?
- Зависи от предприятието. Да речем, през 1997 г. можеха да се продадат 15-25% от БТК на софийската и на чуждестранна борса, за да се прецени колко струва компанията. Но две години по-късно се получи срив на хай-тек отрасъла и в момента пазарът не е много удачен. Трябва да се прецени всяка конкретна ситуация поотделно. Мисля, че еуфорията на новите пазари отмина, за да се говори, че каквото и да се пусне, ще се купува веднага. На първо време има доста държавни пакети от по 3-5%, които е по-доходоносно да се продадат на фондовата борса. Парите от продажбата им ще могат да се насочат, да речем, към обявените от премиера Симеон Сакскобургготски програми за стимулиране на дребния бизнес.

Как гледате на намеренията за продажбата на мажоритарни пакети на Банка ДСК и на Булгартабак холдинг на фондовата борса? Ще е изгодно ли това за развитието на тези дружества?
- За Банка ДСК - определено да. За Булгартабак холдинг първо трябва да се реши дали ще се приватизира холдингът като цяло, или отделните предприятия на парче. Тепърва обаче ще се срещаме както с ръководството на дружеството, така и с консултантите по продажбата му. Освен това мисля, че Български морски флот също може да се приватизира по този начин - чрез продажба на мажоритарен пакет на нашата и на чуждестранни борси.

Ще обвържете ли бъдещи приватизационни договори с клаузи новите собственици на дружествата да поддържат статута им като публични?
- Ако зависи от мен, да. Но все пак това е много сложна правна материя и трябва да видим в конкретна ситуация доколко това може да бъде договаряно. Логично е, ако в момента дадено дружество е публично, продажбата му да се обвърже поне със защита на миноритарните акционери.

Какво ще направите, ако се повтори случаят със Софарма от началото на годината, когато Агенцията за приватизация имаше желание да продава миноритарен пакет, но бе възпрепятствана от мажоритарния собственик?
- При сегашната ситуация на управление на Министерството на икономиката съм почти убеден, че няма да има такъв проблем. И ще можем да защитим правата на държавата като акционер, която тогава загуби 1 млн. щ. долара.

Без съмнение ще ви се наложи да разглеждате искания на купувачи за преразглеждане на техните задължения по вече сключени приватизационни сделки...
- Вярно е, че средата за правене на бизнес е динамична и може да има и негативни фактори, които да влияят върху инвестициите. Но все пак не бива да става практика промяната на правилата по средата на играта.


Разговора води Владислав Панев

Facebook logo
Бъдете с нас и във