Банкеръ Daily

Финансов дневник

За 2022 г. ДДС без промяна, включително диверсифицираните ставки

При обсъжданията по темата "Финанси" се постигна съгасие, че до края на годината няма да може да се изготви държавния бюджет. Това е и заради промената структура на Министерския съвет, която се предлага. Като по-реалният срок се вписа края на януари. За да се случи това ще е необходима и промяна и в празничните почивни дни на парлемента, се съгласиха преговарящите.

Предвиди се и по-строг контрол върху изпълнението на държавния бюджет, а министърът на финансите да дава отчет за изпълнение на капиталовите разходи. 

Въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране в цялата държава, се съгласиха експертите от четирите партии. Има предложения и за средно- и дългогодишни капиталови програми, както се прави в много европейски страни. Така ще имаме поглед и напред какво искаме да правим и да го залагаме, особено за проекти, които изискват време и доста средства за изпълнението им. 

Анализ на възможностите за диверсифицирани ДДС ставки. В ЕС се върви към избягване на това, не е добре да вървим срещу това.  Определени сектори биха изсветлели. За 2022 г. ДДС остава без промяна, включително диверсифицираните в момента за някои сектори. През следващата година да има цялостен анализ на ДДС - до септември, за да може да влязат изводите в бюджет 2023 година.

Да се увеличи и прага на регистрация на ДДС, предложението е за първа стъпка до 100 000 лева, но за бюджет 2023-а, и до 160 000 лева в бюджет 2024 година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във