Банкеръ Daily

Финансов дневник

Yandex ще купи най-голямата онлайн банка за 5,5 млрд. долара

Руският технологичен гигант Yandex се е споразумял с TCS Group за придобиването на най-голямата онлайн банка Tinkoff, която е с повече от 10 милиона клиенти в цяла Русия.

Сделката е за 5.48 млрд. долара, или 27.64 долара за всяка акция. Съобщението за нея тласна акциите на Yandex с 15% нагоре в сряда, но предизвика и разпродажба в TCS GDR's в Москва. В Лондон пазарните стойности на TCS GDR нараснаха с 5,8% до 27,50 долара за брой.

От Yandex потвърдиха, че водят преговори за купуване на 100% от банката, а финалните условия на сделката ще зависят от извършената надлежна проверка и допълнителното договаряне.  

Олег Тинков, основателят на TCS Group, който се бори с остра левкемия и му беше трансплантиран костен мозък през юли, заяви, че нищо няма да се промени за клиентите на Tinkoff, които ще се възползват само от сделката. „Това не е продажба, а по-скоро сливане“, написа той в профила си в Instagram.

Yandex често е наричан „руския Google“, създаден е от неговия главен изпълнителен директор Аркадий Волож през 90-те години и е прераснал от търсачка до предоставяне на услуги, доставка на храна, музика и видео стрийминг технологии. В Русия към момента компанията има по-голям пазарен дял от Google.

През август технологичният гигант обяви пускането на Yandex Go, първото супер приложение в Европа, което позволява на потребителите да поръчат такси, да споделят автомобили, да пътуват с личен шофьор или да се възползват от маршрути и графици на надземен транспорт. Също така предлага бърза доставка на ястия и хранителни стоки, както и доставка на товари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във