Банкеръ Daily

Финансов дневник

Wells Fargo тества криптовалута за вътрешни трансакции

От Wells Fargo & Co заявиха, че ще пуснат пилотно собствена цифрова валута, захранвана от блокчейн, която ще помогне за прехвърлянето на средства зад граница и между клонове в реално време, съобщи Ройтерс.

Валутата, наречена Wells Fargo Digital Cash, ще бъде свързана с щатския долар и ще бъде трансферирана с помощта на банкова технология, за да следи плащанията във вътрешната мрежа. "Системата ще позволи на банката да заобикаля трети страни в процеса на прехвърляне на активи, спестявайки разходи и време", заяви Лиза Фрейзър, ръководител на групата за иновации в Wells Fargo. „Елиминираме посредниците, които често удължават срока за извършването на трансгранични парични преводи“, посочи още тя.

Корпоративните клиенти на четвъртата по големина американска банка не трябва да правят никакви промени в начина си на взаимодействие с банката, тъй като валутата не е насочена към клиента.

Пилотният проект ще започне през следващата година, но банката е тествала технологията чрез прехвърлянето на пари между Канада и Съединените щати. След по-широкото внедряване на валутата, компанията се надява да я разшири до трансфери в различни валути.

Въпреки че мениджърите на Wells Fargo са оптимистично настроени към потенциала на блокчейн технологията във финансовите услуги, компанията е по-скептична към криптовалутите като биткойн.

Миналата година Wells Fargo се присъедини към американски конкуренти, които забраниха закупуването на биткойн от клиенти с кредитни карти, поради нестабилността на инвестицията.

Блокчейн технологията привлече милиарди долари инвестиции от банки и други компании, но притесненията относно внедряването и мащаба възпрепятстваха много блокчейн проекти досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във