Банкеръ Daily

Финансов дневник

Възпитаник на Харвард прие властта в Министерството на финансите

Служебният министър на финансите Асен Василев пое щафетата от досегашния финансист №1 Кирил Ананиев. 

При предаването на властта Ананиев отбеляза, че страната е в стабилно финансово състояние. Очерта й непосредствената задача пред своя наследник - приемането на план-сметката за предсрочните избори, които ще се проведат на 11 юли.

Бившият министър на финансите от ГЕРБ поясни, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Разбра се също, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията.

Логично, една от темите при предаването на властта бе неслучилата се актуализация на бюджета. Въпреки призивите от депутати, президента и експертната общност кабинетът "Борисов 3" отказа да внесе промени в Закона за държавния бюджет, докато все още имаше работещ парламент. 

"Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса", акцентира президентът Румен Радев при представянето на служебното правителство

Бившият вече министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че оставя на наследника на поста Асен Василев добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък Той упрекна президента Румен Радев, че е обявил едва ли не, че държавата е във финансова криза и увери, че това не е така като изтъкна данните за приходите, състоянието на фискалния резерв и поетия до момента дълг.

"Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

По думите на Ананиев всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес.

На свой ред Асен Василев изтъкна, че той би направил малка актуализация в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки. Служебното правителство обаче няма такива правомощия.

Според него всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на май. От думите му се разбра, че евентуалното им продължение може да се случи само чрез преструктуриране на разходната част. Или както той се изрази: "трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците".

Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.

"Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които има най-добре подготвения състав”, каза още служебният министър на финансите.

Кой е Асен Василев

Асен Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Министър е на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във