Банкеръ Daily

Георги Ганев:

Възможните сценарии за КТБ намаляват с всеки изминал ден

Възможните сценарии за съдбата на КТБ намаляват с всеки изминал ден, коментира в ефира на Bulgaria On Air програмният директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. Според него има два възможни изхода от кризата – единият е банката да бъде оздравена, а другият – да се действа по сегашния закон и да се отнеме лицензът й.

"Тогава влиза във Фонда за гарантиране на влоговете като владетел на всички пасиви и активи на банката, защото тя вече няма право да оперира с тях като банка с отнет лиценз, просто казва аз дължа всичко, което банката дължи в рамките на гарантираното и аз владея всичко, което е в рамките на банката", обясни икономистът.

Той обясни, че резултатът от одита на КТБ се дължи на променените правила за оценка на активите. Друго обстоятелство, което подпомага тази голяма цифра (4.2 млрд. лева), е, че банката не работи. Така на практика с всеки изминал ден качеството на събираните от нея активи се вложава, допълни Ганев. По думите му по този начин се нарушава дисциплината на кредитополучателите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във