Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВЪВЕЖДАНЕТО НА IBAN НЯМА ДА БЛОКИРА БАНКОМАТИТЕ

Въвеждането на международните кодове - IBAN, които влизат в сила от 5 юни, по никакъв начин няма да повлияят на работата на банкоматите и терминалите за плащане с дебитни и кредитни карти.
През последната седмица сред хората в големите градове са възникнали опасения, че поради въвеждането на новите кодове банкоматите и ПОС-терминалите могат да спрат да работят, което веднага би лишило собствениците на банкови карти от възможността да теглят пари или да плащат за стоки и услуги. Според експерти от БНБ всички кредитни институции, както и Банксервиз и Борика - дружествата, които осигуряват дейността на платежната система в страната, са готови да въведат IBAN, без това да предизвика каквито и да е проблеми. Европейският платежен съвет - организацията, която следи за дейността на платежните системи във всички страни от ЕС и създава правилата за дейността им, вече е обявил на ИНТЕРНЕТ страницата си, че България успешно ще въведе новите международни кодове IBAN.
Ако все пак на 5 юни има неработещ банкомат, причината за това няма да е въвеждането на IBAN, а техническа повреда на самото устройство или липсата на банкноти в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във