Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО ВАДИ ПАРИТЕ ОТ БУРКАНИТЕ

Една от характеристиките на развиващите се пазари е, че общият размер на инвестициите (в това число и кредитите) в икономиката са по-големи от общите спестявания. Важна роля за по-бързото нарастване на депозитите на граждани и фирми ще изиграе влизането на държавите от Югоизточна Европа в Европейския съюз, а след това и в Еврозоната. Например хората от Югоизточна Европа, които работеха в Германия и получаваха заплатите си в марки, бяха принудени да ги заменят в банките с евро, след което мнозина ги оставиха на депозити, вместо да ги държат в буркани.
Нарастващото присъствие на международни финансови групи в страните от Югоизточна Европа също засили доверието в сектора и допринесе за увеличаването на склонността на хората да влагат парите си в банки. Въпреки това голяма част от населението в региона все още предпочита да държи парите си под юргана. Интересното е, че дори тези, които са решили да ги сложат в банка, продължават да предпочитат краткосрочните влогове, както и депозитите в стабилна, според техните представи, чуждестранна валута като еврото.
Това, което е необходимо да се направи, е да се засили доверието на населението в местната валута и в кредитните институции. Целта е да се намали съществуващият в момента дисбаланс между депозитите и кредитите както по отношение на срочността им, така и по отношение на валутата. Постигането на тази цел ще има благоприятен ефект върху икономиките на държавите от региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във