Банкеръ Daily

Финансов дневник

Въвеждането на еврото - (над) национална цел?!

Кирил Ананиев

Смяната на лева с еврото върви по план. Само че по план, предложен от ГЕРБ. И е логично да се запитаме защо никой от т.нар. им опоненти не взема отношение по темата. Да не би тихомълком

влизането в еврозоната да се е превърнало в национална цел? 

Или пък в наднационална, тоест от нашата нация нищо не зависи?!

По време на тричасовото му изслушване в парламента в сряда (21 април) финансовият министър Кирил Ананиев очаквано отдели време на процеса по присъединяването ни към валутния блок. Топката му пуснаха именно от парламентарната група на ГЕРБ, които отправиха нарочното питане, сякаш само за да се похвалят с напредъка, постигнат през последния мандат на Бойко Борисов, когато страната ни бе приета във валутния механизъм ERM II (т.нар. "чакалня на еврозоната") и  в Европейския банков съюз.

Отговорът на Ананиев бе, че националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работело усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 година. По думите на Ананиев 

индикативната дата за членство 

във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза. Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната вече е сформиран и работи, съобщи финансовият министър в оставка. 

Ще припомним, че въпросният Координационен съвет бе създаден с решение на кабинета "Борисов 3" преди няколко месеца. Съветът има двама съпредседатели - управителя на БНБ и министъра на финансите. 

В специализираната структура участват и ръководителите на експертни работни групи, заместник-министър на външните работи, заместник-министър на правосъдието, заместник-министър на вътрешните работи, председателят на ДАНС, заместник-министър на транспорта и член на политическия кабинет на премиера. При покана от управителя на БНБ и министъра на финансите в заседанията на Координационния съвет ще могат да се включат други държавни и общински институции, неправителствени организации и бизнеса.

Дотук добре. Експертите работят, процесът върви по план. Само че, както неведнъж "Банкеръ" е писал, приемането на еврото е и политически въпрос. Затова е добре при хипотеза за задаващите се нови парламентарни избори, избирателите да знаят 

коя формация е "за" и коя "против" еврото

Например за ГЕРБ е ясно, че те ще продължат курса към замяната на лева. БСП са по-странна птица - те с единия крак в ЕС, с другия в Евразия. ДПС би се нагласило според обстановката, но като цяло подкрепя влизането в "клуба на богатите". От "Демократична България" пък никога не са крили, че са привърженици на европейската валута. Неяснотите са при "Има такъв народ", която бяга от този дебат. Както и при "Изправи се, мутри вън", за които тази тема сякаш не съществува.

На този фон впечатление прави едно скорошно изказване на председателя на АИКБ Васил Велев: "В предизборните програми на всички политически сили не присъства нещо, което да е радикално притеснително по отношение на данъчната система или приоритетите на страната, като всички са за ОИСР, еврозоната или Шенген".  Твърдението на Васил Велев в голяма степен може да се приеме за меродавно. Най-малкото защото работодателските организации проведоха срещи с всички формации, които днес са представени в 45-ия парламент. И имат впечатления от първа ръка. 

На този променен политически фон 

изпъква изказването на еврокомисаря Валдис Домбровскис,

който бе сред ключовите фигури при приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната. Преди около седмица Домбровскис изказа мнение, че въвеждането на еврото в България е напълно реалистично през 2024 година. За целта страната ни трябва да има стабилни финанси и да е изпълнила всички поети ангажименти. 

Той все пак си остави вратичка, че изпълнението на критериите от Маастрихт са най-важното условие, изпреварващо дори моментната политическата нестабилност в България, но все пак тя може да забави въвеждането на еврото у нас.

Още веднъж ще подчертая, че България направи много голяма стъпка с присъединяването си към ERM II. Работихме много усърдно с българските власти, говоря най-вече с правителството и с централната банка, за да постигнем влизането на страната във валутния механизъм, който предхожда еврозоната. Разбира се, има набор от подготвителни дейности, които трябва да бъдат извършени, за да бъде страната наистина готова да въведе еврото. В момента тези дейности са в ход“, каза още заместник-председателят на ЕК. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във