Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Върнаха закона за хазарта на поправителен

След два часа изключително ожесточена словесна битка управляващите отложиха гласуването на първо четене на промените в Закона за хазарта. Александър Паунов от левицата поиска гласуването да стане другата седмица, без да се мотивира. Защото първоначално предложението му не мина с 83 гласа за, 83 гласа против и 5 въздържал се. При прегласуването обаче с един глас разлика БСП и ДПС се наложиха над ГЕРБ и Атака и отложиха гласуването - 91 гласа за (БСП и ДПС), 85 против (ГЕРБ и Атака) и 5 въздържал се (Атака).


Промените в Закона за хазарта, предложени от депутатите от БСП и ДПС начело с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев, предвиждат от началото на следващата година букмейкърите, организаторите на тото и лото игри, покер и онлайн казината да се облагат с корпоративен данък. За издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност те ще дължат и двукомпонентна такса. Едната част от нея ще е еднократна - в размер на 100 хил. лева. Другата ще е 20%, но върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби ще се дължи всеки месец. В момента този вид хазартни дейности се облагат с 15% върху оборота.


Бившият шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че поправката ще намали три пъти данъка върху хазартната дейност, а финансисти от БСП отбелязаха, че намалението ще е двойно за спортния тотализатор и почти тройно за онлайн залаганията. Целта на държавата е да увеличи постъпленията в бюджета от този вид дейност, защото сегашното равнище на облагане отблъсква чуждите букмейкъри.


Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, който е и един от вносителите на промените, поясни, че очакват през следващата година с 22 млн.лв. по-малко постъпления в бюджета от хазартна дейност, ако се запази сегашното положение на един лицензиран оператор за онлайн игри. Ако обаче се регистрират повече оператори, каквито са надеждите на управляващите, приходите от този вид дейност ще са същите като тази година, тъй като на онлайн операторите им е даден шестмесечен срок да се лицензират. През 2015 г. се очакват около 50 млн. лв. повече данъчни постъпления, а през 2016-а - 100 млн. лева. Цонев уточнява, че прогнозата е на база данните за нелегалните онлайн залози, които се оценяват на 1 млрд. лева.


Менда Стоянова възрази, че се предвижда не Националната агенция за приходите, а Държавната комисия по хазарта да следи за финансовата изрядност на онлайн операторите. Разграждане на двора на онлайн хазартните игри и не само на тях, а черешката на тортата е премахвано на филтрирането, на нелицензираните сайтове, обобщи тя. По думите й няма смисъл да се регистрират при липсата на санкция за това.


За какво ни е тази промяна - за да постигнем тотално либерализиране на регулациите и премахване на контрола и санкциите, за да получим намаление на приходите с 22 млн. лв., за да очакваме някога след разширяването на онлайн пазара, но не сега, в хазната да потекат едни страхотни пари. Тук по терлици искаме да прокараме един закон, който не е в интерес на българските младежи, коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във