Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Въпреки лавината от регулации кризите не изчезват

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред борда на Европейската банкова федерация

 

"За да опиша настоящата конюнктура, ще се обърна към наука, която е особено популярна сред банките днес. Статистиката. Ето как статистиката поставя някои въпроси пред банките. Статистически три банки са сред десетте най-големи компании по пазарна капитализация в света през 2007 г., а през 2017-а - само една. Имаше моменти, когато банките доминираха в тази статистика. Нещо повече, пазарната капитализация на водещите световни банки се запазва на едни и същи нива през годините или се увеличава много бавно, за разлика от други сектори, които удвоиха или  утроиха стойността си .

Статистически, връщайки се назад към 1988-а - годината на Базел I, всички международни и местни указания за банките можеха да се преброят на пръстите на двете ръце. Днес обаче пръстите на ръцете на пет човека няма да са достатъчни да направим това. Обемът на тази регулаторна рамка прави различията още по-значими. И въпреки това банковите кризи не изчезват...

Статистически  индустрията на банковите регулатори надминава всички други сектори по отношение на количеството регулаторни актове, които се създават. Можем да кажем, че я поставят до най-проспериращата индустрия - IT сектора. Независимо от това има достатъчен брой банкери, готови да полудеят и да предизвикат нова криза.

Статистически - например по отношение на средната заплата във Великобритания, банките дори не са сред топ 10 от списъка на 145 професии. Специалистите по финансов мениджмънт се нареждат на 14-о място, финансовите и инвестиционните анализатори са на 18-о място, финансовите специалисти - на 91-во, а банковите чиновници - едва на 112-о. И това положение не се подобрява през последните години. Ситуацията е малко по-добра в другите развити страни.

Статистически преди 20 години банкирането се правеше само от банки. Днес е трудно да преценим дали банкиране се прави повече от банки (като брой) или от небанкови компании, fintech компании, големи технологични компании. Регулатори, време е да регулирате също и небанковите компании. Въпреки всичко  "чистият" банков бизнес по отношения на обемите все още се доминира от банки.

Статистически броят на кредитните институции в ЕС намалява от 8300 до малко под 6500 през последните десет години. За същия период броят на заетите спада от 3.3 млн. до 2.7 милиона. Въпреки всичко, за учудване и за разочарование на мнозина, ние, банкерите, сме все още живи. И не само това, ние сме по-устойчиви и по-силни от всякога.

От гледна точка на статистиката  обърнете внимание на следното. Статистически капиталът на банките е по-устойчив от всякога. Статистически 10 от 50-те най-атрактивни работодатели в света през 2017-а са банки. Статистически банковият сектор остава безспорно основният източник за финансиране на европейската икономика. Статистически банковият сектор е сред индустриите с най-големи инвестиции и иновации. Роботите и изкуственият интелект скоро ще променят изцяло класическото банкиране и банковите услуги.

Казвам всичко това не само  за да поставя акцент върху устойчивостта на банките, но и защото някои хора смятат, че светът изглежда по различен начин от София или от Лондон, Франкфурт или Брюксел. До известна степен е така, но не съвсем.

Ние всички се оплакваме от прекомерното регулиране, ние всички сме разтревожени от увеличаващата се конкуренция отвън, ние всички страдаме от най-жестоката лихвена диета, на която са подложени икономиките в Европа през последните години, ние всички сме решени да променим изцяло нашите модели така, че да съответстват на развитието на технологиите, ние всички се борим да възстановим репутацията на нашата индустрия, като я защитаваме от непрекъснатите популистки атаки".

Facebook logo
Бъдете с нас и във