Банкеръ Daily

Финансов дневник

Въпреки кризата "Дойче банк" отчете печалба за първи път от 6 г.

Най-голямата германска банка "Дойче банк" надмина очакванията на инвеститорите, отчитайки печалба за 2020 година. Банката излиза от коронакризата, водена от силни резултати в нейното подразделение за инвестиционно банкиране.

Германската кредитна институция отчита нетна печалба за цялата година от 113 милиона евро. Очакванията на инвеститорите бяха за загуба в размер около 200 млн. евро. Само година по-рано - през 2019-та, "Дойче банк" отчете загуба от 5.7 милиарда евро., тъй като претърпя мащабно преструктуриране.

По-високите приходи и намаляването на разходите помогнаха на подразделението за инвестиционно банкиране да се представи добре, като нетните приходи се повишиха с 32% до 9,8 милиарда евро през 2020 г. В официалното изявление на институцията се посочва, че така се компенсира увеличението на провизиите за кредитни загуби, произтичащи от COVID-19.

Мениджмънтът на "Дойче банк" акцентира, че е постигнал целите си за 2020 година. Естествено, акцентът е върху инвестиционната дейност като най-силното подразделение. Но се изтъква също, че ниските лихвени проценти са действали като "попътен вятър" в подразделенията за корпоративно кредитира и бизнеса на дребно. В същото време дивизията за управление на активи в "Дойче банк" е отчела приток на 14 милиарда евро.

"През най-важната година от нашата трансформация успяхме да компенсираме ефектите, свързани с преструктурирането, и повишените кредитни провизии - въпреки глобалната пандемия“, заяви главният изпълнителен директор Кристиан Шивинг.

Според него са изградени стабилни основи за устойчива рентабилност. Затова той е уверен, че тази цялостна положителна тенденция ще продължи и през 2021 г., въпреки тези предизвикателните времена.

В същото време агенция Bloomberg съобщи, че втората най-голяма германска банка - "Комерцбанк", ще запише загуба от 233 милиона евро, която отразява ефекта от пандемията. Загубата е налице и поради предварително обявени разходи от над 800 милиона евро за преструктуриране, които включват съкращения на служители и затваряне на офиси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във