Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вълната от скандали за пране на мръсни пари заля и "АБН АМРО"

Разрастващите се скандали за пране на мръсни пари в Европа застигнаха и холандския кредитор "АБН АМРО банк". Банковото ръководство уведоми на 26 септември, че срещу компанията се води криминално разследване за пропуски в процедурата за проверка на клиенти и за докладване на подозрителни транзакции. Съобщението свали котировките на акциите на банката с 10.3% по време на търговията им в Амстердам - най-резкият срив от юни 2016-а насам. Най-дълбоко за последните шест месеца се обезцениха и банковите облигации от допълнителния първокласен капитал. Спадът е провокиран от опитите на инвеститорите да оценят какъв финансов натиск ще окажат прокурорските проверки върху кредитора, който все още се опитва да излезе от опеката на правителството след спасителната акция на държавата през 2009-а. Местният конкурент на "АБН АМРО" - "Ай Ен Джи груп", плати рекордно висока глоба през миналата година и призна за "сериозни пропуски" в усилията си да предотврати финансови престъпления.

Холандското разследване е добавка към поредицата казуси за пране на пари, залели кредитните институции главно от Северна Европа и е показателно за провала на усилията им да се преборят с потока нелегални средства. На 25 септември бившият шеф на поделението на "Данске банк" в Естония, което бе в епицентъра на мащабен скандал за пране на пари в размер на 220 млрд. щ. долара, бе открит мъртъв след като изчезна от дома си в Талин два дни по-рано. Според полицията се касае за самоубийство от разкаяние. На 24 септември пък "Дойче банк" бе посетена от официални представители на съдебните власти във връзка с ролята й във въпросния скандал.

"АБН АМРО" е разследвана заради пропуска й да съобщи за подозрителни транзакции и задето не е направила достатъчно проверки на клиентите си, съобщи холандската прокуратура на 26 септември. Банковото ръководство информира от своя страна, че кредиторът се проверява по националния закон срещу прането на мръсни пари и срещу финансирането на терористи.

"АБН АМРО" съобщи през юли, че трябва да провери всичките си 5 млн. дребни клиенти след като получи предупреждение от централната банка на страната. Кредиторът задели провизии за 114 млн. евро за проверките през второто тримесечие в допълнение към вече предвидените 85 млн. евро в края на миналата година за мерки по предотвратяване на финансови престъпления в поделението си за търговски банкови услуги и в бизнеса с кредитни карти.

Банковото ръководство съобщи по онова време, че очаква да бъдат наложени санкции от оторизираните органи, но че не е направило провизии за евентуални глоби, тъй като "размерът им не е могъл да бъде изчислен".

Разследването и последвалият спад на цените на акциите ще утежни живота на холандския кабинет, който все още притежава 56% от банката след като я спаси от фалит през 2009-а. Междувременно, "АБН АМРО" все още търси нов главен изпълнителен директор след като сегашният й ръководител обяви през юни, че ще напусне поста си след като изтече мандата му през април догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във