Банкеръ Daily

Финансов дневник

Втори дубъл за данък "уикенд"

Депутатите въведоха нов данък със стара дата. Това се случи в четвъртък, 8 септември тази година. Поредното объркано решение по темата данък „уикенд“е на бюджетната комисия. Този път данъкът се регламентира с промени в закона за корпоративното подоходно облагане, които ще натоварят фирмите с нова данъчна тежест и то със задна дата. Компаниите ще бъдат обложени с 10% данък върху разходите за лично ползване на фирмени активи - коли, имоти и други, от 1 януари 2016 г. Новите текстове хем се представят като данъчно облекчение, хем от прилагането им се очакват допълнителни приходи в хазната. Депутатите одобриха текстовете въпреки риска те да поемат към Конституционния съд.

Парламентът прави „втори дубъл“ по темата чрез промяна в закона за корпоративното подоходно облагане, след като пробва вече с облагането на личното ползване на фирмени активи с ДДС, но претърпя провал. Вместо очакваните 100 млн. лв. допълнителни постъпления от ДДС в хазната по тази линия започнаха да постъпват по около 1 млн. лв. на месец.

Новият данък от 10% върху извършените от фирмите разходи за лично ползване на активи се предлага като по-евтина алтернатива. Според окончателно гласуваните текстове компаниите ще трябва да декларират в годишните си декларации за данъчната 2016 г. коя от двете алтернативи са прилагали счетоводно - тази за 10% данък или алтернативно облагане с данък върху доходите и осигуровките. Декларациите трябва да се подадат през 2017 г. Внасянето на десятъка е накуп до 31 март догодина.

Не се разбра какви приходи в крайна сметка се очакват в хазната от новия налог. Председателят на комисията за бюджет и финанси Менда Стоянова твърди, че промените на практика облекчават фирмите, защото и в момента има 10% данък върху разходите за експлоатация на автомобили, ползвани за управленска дейност, който занапред ще бъде намален в зависимост от дела на личното ползване и може да е и нула. Не така смята финансовото министерство. "Ще има допълнителни постъпления в хазната, защото разширяваме базата на облагане и вече ще се облагат и други активи", коментираха от МФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във