Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Втората пенсия ще има гарантиран минимум

Държавата в лицето на социалния министър Бисер Петков най-после чу гласа на бранша.

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на втората пенсия. Независимо от доходността, която дружеството е постигнало, то ще трябва да гарантира сума, изчислена върху всички внесени осигуровки.Освен това втората пенсия не може да бъде по-малка от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави около 40 лв. на месец.

Това стана ясно след среща на работната група в социалното министерство с участието на министър Бисер Петков, синдикатите и пенсионните дружества, които близо година работят по модела на изплащането. Досега тази глава липсваше във  Кодекса за социално осигуряване (КСО), въпреки че от 2000 г. насам на родените след 1959 г. им  се удържат  вноски за допълнително задължително осигуряване. 

Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 60-а година, които в края на 2021 г. ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно това ще се случи и на  мъжете, също родени през 60-а. Те ще подпишат договор с пенсионните дружества, за да изберат как искат да получават втората си пенсия. Вариантите са пожизнено, разсрочено или накуп - в зависимост от натрупаните средства по индивидуалната партида.

"Всичко, което е удържано от дохода на лицето и е преведено от НАП по неговата индивидуална партида, формира тази гарантирана сума, на база, на която се изчислява гарантиран размер на пенсията и той се записва  в пенсионния договор", каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

Министър Бисер Петков  даде пример с жена, родена през 1960 г., която ще трябва да се пенсионира през 2021 година. При брутни постъпления от  6632.03 лв. нейният гарантиран месечен размер на пожизнената пенсия би бил 36.84 лв., а натрупването в индивидуалната партида - 7874.42 лева. Месечният размер на първата пожизнена пенсия е 43.75 лв., но тъй като това е под 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст,  тя ще получи с допълването 47. 52 лева. Ако жената избере разсрочено плащане за десет години,  тя ще получава към пенсията си от първия стълб на ДОО 76.93 лева.

Ако бъдещият пенсионер умре преди пенсионирането си,  наследниците му ще получат парите, натрупани в партидата. Не се знаеше обаче какво става с унаследяването след навършване на възрастта за пенсиониране. Бе обяснено, че ще  го има, но само при някои случаи.

Не при всеки вид пенсионен договор наследниците ще могат да получат парите на пенсионера, уточни Даниела Петкова от асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Рисковете и за дружествата, и за пенсионерите се поемат от отделен фонд, в който ще се натрупват средства. Опасност за пенсиите на хората при фалит на пенсионното дружество няма, защото се покриват от резерва, обясни Петкова.

При представянето на промените задоволство от изложеното изразиха и синдикатите, и пенсионните дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във