Банкеръ Daily

Финансов дневник

Втората пенсия излиза от мъглата

Тя ще се изплаща по три начина

Васил Велев
S 250 c5c2621d 79c5 4474 88d2 a25e17fb4bda

Втората пожизнена пенсия ще е минимум 15% от минималната отпускана от НОИ. Разплащането ще става по три начина – най-малките суми директно, малко по-големите – разсрочено, а най-големите – пожизнено. Това заявиха Васил Велев, председател на АИКБ и Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа”.

Това е един от спорните въпроси – кога можем да прехвърлим партидата си от универсален пенсионен фонд (УПФ) в НОИ, коментира Велев. Той не пропусна да каже, че всички социални партньори подкрепили законопроекта. Всъщност КТ "Подкрепа" не подкрепи промените според официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Като председател на АИКБ, Велев обясни, че водената от него организация не подкрепя прехвърлянето, но след като ще се прехвърля, трябва да става точно преди момента на пенсиониране. Само тогава може да се прецени, категоричен е той.

Хората масово нямат представа за какво става дума, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, като и двамата с Велев са на едно мнение, че има много малко хора, които разбират, може би защото и обучението по математика не е достатъчно. Според него, срокът за решение за прехвърляне на партида трябва да е по-дълъг. „Ясно е, че тези, които управляват техните пари, не го правят про боно”, продължи Манолов по адрес на УПФ, като твърди, че прехвърлена партида от УПФ в НОИ не значи, че комисионните за управление спират да текат. Настоях пенсионните дружества да дадат опция – нещо като калкулаторче, за да може да се види кой вариант е по-изгоден за съответния човек, добави Манолов.

Тази сметка ще е вярна в момента на пенсиониране – една година по-рано няма да е вярна, настоя Велев. Манолов обясни, че като цяло осигуряващите се на по-големи суми ще имат по-голяма полза от УПФ. Когато остане пенсия след като получателят ѝ почине, тя може да се унаследи, обясни Манолов.

Предвидените в законопроекта пенсионни продукти от УПФ са три.

 1. Пожизнена пенсия за старост от УПФ - изплаща се, когато размерът средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането на пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), който от 1 юли 2020 е 250 лв. В това отношение обаче има и още едно разделение: - пожизнени пенсии под формата на обикновен анюитет (при смърт на осигуреното лице плащанията се прекратяват) - пожизнени пенсии с анюитет с гарантиран период или гарантирана сума (при ранна смърт пенсията се изплаща на наследниците в рамките на гарантирания период или до размерите на гарантираната сума)

2. Разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида - изплаща се, когато средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост от УПФ, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

3. Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида - изплаща се, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

„Частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева. Готови сме тези пари да ги платим на населението. И това ще стане почти веднага. Законът регламентира да има възможности за плащания - изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане“. Това обясни Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и шеф на ПОД "Доверие"

Тя поясни, че хората имат права да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж

„80% от хората, от жените, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират. Около 50% от жените биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е гарантирана и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд“. 

Даниела Петкова е категорична, че в условията на настоящата криза трябва да се даде възможност фондовете да плащат пари на хората, като за тези с минимална пенсия от НОИ това ще е най-изгодно, тъй като ще получат и парите от партидите си:

„Около 50% ще си получат отново еднократно или разсрочено сумите от универсален фонд в един много важен от тях момент.  Не е малко да получиш сума от 6000 - 7000 лева, защото долу-горе това е границата, над която вече сумите по партидите са достатъчни, за да започне да се изчислява пожизнена пенсия“.

Хора с пари във фондовете между 8000 и 13 000 лева ще имат пожизнени пенсии между 50 и 70 лева и те трябва да преценяват дали ще е по-изгодно да вземат една или две пенсии, като проверят какво би им отпуснал НОИ. 10 на сто от осигурените за втора пенсия имат над 15 000 лева. За тях прогнозите сочат: 

„Сумарно пенсионният им доход ще бъде по-висок, отколкото, ако получават само държавна пенсия“.

Петкова изрази опасения, че в последния момент нещо може да се промени в законодателството за втория стълб, така че да се попречи на хората да имат достъп до парите

„Прави се, за да се прехвърлят парите в НОИ... Искаме ускорен достъп до парите на хората в универсалните фондове, антикризисна мярка е. Единственото което се иска държавата, политиците, синдикатите да разрешат да си ги получат“. 

Петкова посочи, че до този момент най-високата пенсия, която е изчислена, е 173 лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във