Банкеръ Daily

Финансов дневник

Втора поредна година банките показват рекордни показатели, смята Лингорски

Банковият сектор у нас се отличава много по своите показатели в позитивен план, отколкото други страни в ЕС и в еврозоната. Втора поредна година банките показват рекордни показатели по всички параметри на своята дейност. Това заяви в интервю за Нова телевизия Илия Лингорски, главен икономист на ББР.

"Българската банка за развитие миналата година за първи път достигна над 3 милиарда стойност на своите активи. А банковата система за първи път надмина 100 милиарда обща стойност на активите. Това е първият показател, който се гледа, за да се разбере дали една банка е стабилна. Друг такъв е ликвидното покритие", коментира Лингорски.

Експертът коментира и влизането на ББР в най-големия български оператор, предлагащ платена телевизия – „Булсатком”. Икономистът заяви, че банката е била поканена да участва в сделката от Европейската банка за възстановяване и развитие. А ръководството на ББР, в лицето на главния изпълнителен директор Стоян Мавродиев е поставило и условие, за да участва в нея. А то е било запазване на работните места, които компанията осигурява. Те са над 2000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във