Банкеръ Daily

Финансов дневник

Втора кадрова рулетка в държавните финанси

Асен Василев

Служебният министър на финансите Асен Василев за втори път завъртя кадровата рулетка в институции, отговорни за държавните финанси. Василев назначи в сряда трима нови заместник директори на Агенция "Митници". От длъжностите им са освободени досегашните двама заместник-директори  Борислав Борисов и Георги Александров. Това се случи, след като преди дни бяха направени знакови рокади на върха в НАП и митниците. 

Преди два дни се случи и втората рокада на върха в данъчната администрация. На 17 май бе съобщено, че Георги Димов е новият заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Димов е бивш служител на териториалната дирекция на приходната агенция в София, където последно е заемал длъжността началник на сектор "Ревизии". Има опит в контролната дейност на агенцията в периода от 2008 до 2012 година.

Нови зам.-шефове в Агенция "Митници"

Василев назначи в ръководството на митниците Лъчезар Кръстев, Павел Геренски и Румен Данев.

На Лъчезар Кръстев е възложен ресор митническа дейност и методология и митнически лаборатории. Лъчезар Кръстев е роден на 04.05.1969 г. Почти целият му професионален опит е в митническата администрация, в която работи без прекъсване е от 1991 г. до 2014 г., като заема различни позиции в специализираната администрация и ръководни постове като началник отдел, началник на митнически бюра Обеля и София – Изток и заместник-директор на Агенция „Митници“. След напускане на митническата администрация е работил в областта на спедицията и логистиката. Има висше икономическо образование, придобито в Стопанска академия „Д. А. Ценов" – Свищов, следдипломна квалификация по Международни икономически отношения и митническа политика в УНСС и специализация по икономика в Германия. Владее немски и английски език.

Павел Геренски ще ръководи ресор акцизна дейност и методология и информационни системи. Той е роден на 13.07.1968 г. Има над 20 годишен стаж в Агенция „Митници“ на различни позиции, включително началник отдел и заместник-началник на митница. Ръководил е Митница Кулата и Митница Пловдив. Инженер по електроника и автоматика, има и следдипломна квалификация по Международни икономически отношения и митническа политика в УНСС. Владее английски и руски език.

Румен Данев е назначен с ресор митническо разузнаване и разследване и правна дейност. Румен Данев е роден на 29.10.1958 г. Работил е в районен съд Костинброд и като юрисконсулт. Работа в Агенция „Митници“ започва през 1995 г. на експертна длъжност. От 2000 г. до 2009 г. е директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване". След напускане на митническата администрация е заемал различни юридически длъжности. Магистър по „Право" - завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

Как се спасяват част от кадрите

Засега извън кадровото торнадо остава директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев, който е в отпуск по болест. АДФИ също под шапката на Министерството на финансите. Ще припомним, че в последните дни от мандата си ГЕРБ спаси от отстраняване и други кадри на МФ. Става дума за двете бивши зам.-министърки Росица Велкова и Маринела Петрова, които бяха преназначени като директорки на дирекции в министерството.

Подобен късмет нямаха ексръководителите на НАП и Митниците Галя Димитрова и Георги Костов, които бяха част от първото прочистване в държавните финанси. Те бяха сменени от Румен Спецов и Павел Тонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във