Банкеръ Daily

Финансов дневник

VTB отряза Олег Дерипаска

Една от най-големите руски банки - VTB, прекратява отношенията си с милиардера Олег Дерипаска. Причината е, че Дерипаска бе включен в санкционния списък на Съединените щати, съобщава CNBC. Информацията е потвърдена пред американската телевизия от шефа на банката Андрей Костин 

"Ние вече не му отпускаме кредити, спряхме всякакви операции с неговите компании, в това число и с "Русал", уточнява Костин.

VTB очаква отговор от американското финансово министерство дали този ход го удовлетворява. Банката преустановява отношенията си с Дерипаска, докато не бъдат изпълнени изискванията на американските власти - милиардерът трябва да ограничи участието си във всички свои компании - до под 50 процента. Според позиция на САЩ само така той може да бъде изваден от списъка със санкции. 

Андрей Костин посочи, че ръководството на VTB трудно е стигнало до това решение, тъй като Дерипаска е един от най-големите й кредитополучатели.

През април руското правителство започна обсъждането на план за подкрепа на компанията на Олег Дерипаска- "Русал", най-големият в страната производител на алуминий, тъй като след налагането на санкциите от страна на САЩ компанията се намира на границата на фалита. 

За да не допусне това, тъй като 60 000 руснаци работят в заводите на "Русал", Москва предвижда национализация, съобщи "Блумбърг", като се позова на два независими източника. 

Заводите на Дерипаска произвеждат почти 4 милиона тона алуминий годишно и ако станат държавни, може да избегнат забраните, действащи сега. Но само при условие, че и създадената за целта държавна компания сама не стане обект на санкции. Има и друг вариант за помощ на "Русал"-държавна помощ от 8.4 милиарда долара за покриване дълговете на компанията. 

Все още не е решено кой от вариантите ще бъде избран, а дотогава държавата ще влива долари в компанията, за да посреща плащанията си. В момента по сметките на "Русал" има около 1 милиард долара, а до края на годината има плащания за 6 милиарда долара.

В обновения списък с американски санкции личат имената на  Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов - сериозни играчи в областта на енергетиката.

Щатите вземат мерки и за 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, както и ръководителят на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във