Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВСС се изпокара заради "КТБ"

Разследването за източване на Корпоративна търговска банка вкара съдебната власт в поредния лют скандал с елемент на политическа корупция. Мнозинство и опозиция във Висшия съдебен съвет (ВСС) се хванаха очаквано за гушите след края на съдебната ваканция, но за първи път делото срещу Цветан Василев и бивши служители на фалираната финансова институция стана ябълка на раздора. При това с международен привкус, тъй като прокуратурата беше уличена в манипулиране на европейските партньори.

До темата "КТБ" се стигна, след като Панов поднови искането си за оставка на представляващия съвета Димитър Узунов. Панов постави ударно въпроса за оттеглянето му още в началото на годината, когато Узунов беше осветен в един от записите "Яневагейт" като "човека на Бойко, с когото комуникира и за всичко му отговаря".  Миналата седмица пък председателят на ВКС поиска оставката на Узунов на ново основание - оказа се, че представляващият ВСС е определил еднолично кои негови членове да се срещнат с европейските прокурори, анализиращи дейността на държавното ни обвинение.

Методите на Узунов бяха описани и от Калин Калпакчиев, който сравни непрекъснатите скандали в съвета с тези в парламента - власт, опозиция и процедурни хватки. Калпакчиев подчерта, че малцинството във ВСС ще продължи да настоява за оставката на Узунов, тъй като много от действията му са в нарушение на закона. Представляващият съвета беше упрекнат, че е установил монопол върху документите. Така не се разбрало за изпратеното от правосъдното министерство писмо с искане за определяне на представители, които да се срещнат с мисията на европрокурорите. 

Въпросът за оставката на представляващия ВСС ескалира тази седмица след предупреждение на Лозан Панов, че ако не се оттегли сам, ще внесе предложение за освобождаването му от длъжността. Реакцията на Узунов се изчерпа с категоричен отказ да отговори "по никакъв начин", тъй като не било ясно "в каква процедура сме, че да давам обяснения". Те бяха дадени обаче от Панов, който свърза действията на представляващия по мисията на европрокурорите с делото "КТБ" и последното интервю на Цветан Василев. Председателят на ВКС настоя, че казаното от банкера съдържа "проверими факти", по които няма никаква реакция от страна на прокуратурата.

"Не изпитвам съчувствие към Цветан Василев, но неговите твърдения трябва да се проверят. Това се случва в момент, в който се извършва проверка, която касае и бездействието на прокуратурата. Наред с това няма никаква визия и какво се случва с "Яневагейт". Проблемът не е в интервюто на Цветан Василев и с "Яневагейт". Проблемът е, че няма реакция на държавните органи във връзка с тези събития. Може и да не е истина това, което е казал Василев, но някой трябва да го провери. Възможно е да се случва и сега с друга институция. Заради нашето безсрамие хората ще ни изгонят с камъни", предупреди Лозан Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира като ужилен с извода, че тезите на Панов съвпадали с тези на бившия правосъден министър Христо Иванов и "някои елементи на политическия спектър". Цацаров даде да се разбере, че смята Панов за некомпетентен да заема поста председател на ВКС. И окачестви въпросите му като резултат на политиканстване, ако не на непознаване на наказателното право. Панов отнесе и забележката, че се позовава на сайта "КТБ файлс", финансиран от "Америка за България".

Цацаров се ангажира обаче със срок за приключване на разследването. По думите му това ще стане през февруари-март 2017 г. и той няма да пита какво става с делото в съда. Готова била и международната експертиза, която напълно подкрепяла тезата на прокуратурата. Главният прокурор подчерта, че експертизата не е изготвена от "Аликс партнърс" и призова Панов и Калпакчиев да прочетат нея, а не анализите на "Станчо Красев или Красен Станчев".

Главният прокурор даде твърд отпор и срещу оплакването на малцинството в съвета, че няма представа какво става с проверката по скандала "Яневагейт". Ситуацията беше описана от Цацаров така: "Има трима участници в разговор, за които се знае, че са Янева, Ченалова и адвокат, поставен с името Мондешки. Да си представим следното - съдията Ченалова, когато трябва да направи изявление по процесуален ред, казва, че не помни нищо. Теоретично е възможно и вторият участник да не помни, а третият да каже: Този глас прилича на жена №1, този глас на жена №2, а третият на моя, но нямам спомен да съм водил този разговор. Очевидно е, че трябва по някакъв начин записът да бъде подложен на някакво изследване. Да си представим теоретично, че тези, които го публикуват, отказват да го дадат на прокуратурата, отказват да дадат и копие, а прокуратурата има само запис, свален от интернет. Всички твърдения за маркери на СРС са ужасяващи спекулации, защото това не е запис със СРС. В тази процесуална ситуация какво разследване да се проведе?"

Главният прокурор свърза продължаващото изтичане на нови записи по "Яневагейт" и с напредък по разследването срещу Ченалова. "За ваше сведение, наближава срокът за внасяне на обвинителния акт в съда и колкото повече наближава това време, толкова по-активна става тя. Някои не се посвениха да издигнат Ченалова от позицията, в която я постави сегашният посланик на Франция в Буркина Фасо, в знаме срещу прокуратурата и мен".

Седмица по-рано мнозинството в съдийската колегия на ВСС отказа да поиска информация от главния прокурор какво става с разследването на записите. Последният от тях, чиято автентичност също остава недоказана, представлява разговор между Ченалова, Янева и Мондешки, в който адвокатът за пореден път загатва за вездесъщите си способности на съдебно-политически брокер. Коментар на Ченалова, че бившият правосъден министър Христо Иванов "май ще яде дърво", е допълнен от Мондешки с репликата: "Галя, Галя, Галя е за бой." Очевидно заканителният тон срещу проверяващия действията на Янева член на ВСС Галя Георгиева е възприет сериозно. Тогавашната председателка на Софийския градски съд нарежда на Мондешки: "Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се."

Проверими ли са тези "факти" не е ясно. Но пък Ченалова изстреля публично нов снаряд срещу главния прокурор с история от 2010 година. Тогава "гражданинът Христо Иванов Чобанов, който се подписва с името и адреса си", депозира във ВСС сигнал срещу Цацаров - тогава председател на Пловдивския окръжен съд. Според описаното в сигнала ставало ясно, че по съвет на адвоката си Чобанов посетил Цацаров в нотариалната кантора на съпругата му. Там получил уверението, че ако плати сумата от 10 хил. лв., ще спечели делото на ниво окръжен съд.

Според Ченалова такава преписка във ВСС има, тя е била прекратена веднъж от предишния му състав, след което е възобновена от сегашния. Това е вече лесно проверимо, но корупционните сигнали във ВСС са хиляди, а потвърдените от тях - единици. Остава въпросът: има ли в тази всеобща кал истина и институции, или те са само теоретично възможни, по израза на главния прокурор.  
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във