Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Всеки втори е с кредитна карта

Повече от 50% от българското население декларира, че притежава кредитна карта, като това са най-често семейни хора на възраст от 30 до 39 години. Основният процент от притежателите на кредитна карта са жители на големите градове. Това сочат резултатите, получени от онлайн проучване за нагласите на хората спрямо кредитните карти, проведено в края на 2013 година.


В проучването са участвали близо 1000 души от столицата и големите областни градове в страната в активна възраст между 25 и 55 години.


Най-голям процент от участниците посочват, че обикновено използват кредитната си карта за закупуване на техника, при онлайн покупки, както и за теглене на пари в брой. Тридесет и девет процента от запитаните използват картата си при закупуване на дрехи, обувки и аксесоари, 38% за закупуване на храна и 23% при покупката на мебели.


Една трета от картодържателите теглят до 200 лв. на месец от кредитната си карта. Проучването показва, че най-голямата част от запитаните предпочитат да погасяват задълженията си по картата в рамките на гратисния период. Най-предпочитаният кредитен лимит от анкетираните е от 2000 до 5000 лв. и веднага след него е този в рамките на 1500-2000 лева.


Интересно е, че една трета от хората използват онлайн банкиране за погасяване на задълженията си по кредитната карта. Предпочитан метод за плащане обаче все още остава този чрез обслужване на каса в банката.


Над 71% от запитаните притежатели на кредитна карта заявяват, че я използват поне веднъж месечно или по-често, като се използват основно за плащания в страната. Шейсет процента от картодържателите използват кредитната си карта като лесен вариант за теглене на бърз заем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във