Банкеръ Daily

Финансов дневник

Всеки втори българин плаща в чужбина с карта

След падането на ограничителните мерки заради пандемията и българите тръгнаха да почиват в чужбина, да пътуват до чужди градове и да пазаруват в съседни държави. Много от тях предпочитат да се разплащат зад граница със своите банкови карти или свързани устройства. Това показват резултатите от проучване на Visa за намеренията за пътуване и разплащане през 2022 г., което обхваща осем страни в Централна и Източна Европа – България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. 

Петдесет процента от българите заявяват, че предпочитат да плащат с картите си или със смарт устройства, когато са в чужбина. Тази тенденция се разви по време на пандемията. Тогава маса потребители се насочиха към онлайн пазаруване и безконтактни разплащания в магазините и сега създадените навици намират отражение и в предпочитанията за разплащане в други страни.

Конкретно българските респонденти изразяват желание да почиват (над 3 нощувки) в чужбина, като над 42% от анкетираните планират такива ваканции през тази година. Този показател е сходен в Чехия и Полша (съответно 41 и 40%) и по-висок при словенците (почти 62%) и румънците (над 50 на сто). Друг повод за посещения зад граница са кратките почивки през уикенда. Този вид пътуване е посочен като предпочитан от 38,5% от анкетираните у нас. Само словенците (44,1%) и хърватите (41%) показват по-сериозен интерес към него.

Проучването показва, че приблизително 42% от нашите хора имат намерение да отидат на почивка поне веднъж тази година. Това се отнася и за гражданите на Хърватия (42%) и Словения (41%). Други българи, участвали в анкетата, заявяват, че ще ходят на почивка по-често: два-три пъти (над 41%), четири-пет пъти (7%), повече от пет пъти (почти 4 на сто). Над една трета (близо 40%) са склонни да планират ваканционните си пътувания няколко месеца по-рано, а близо 25% правят това около месец предварително. Сред най-предпочитаните дестинации на българските граждани през 2022-ра са Гърция (38,3%) и Италия (31,8%), следвани от Турция (31,3%) .

Освен редовните почивки в чужбина, българите са склонни да се зареждат с енергия и по време на уикендите. В топ 3 на дестинациите за уикенд пътувания, които те биха искали да осъществят тази година, влизат Истанбул (47,1%), Рим (23,7%) и Лондон (18,6%). Близо 47% възнамеряват да предприемат 2 или 3 „градски“ почивки, а 30% смятат да го направят веднъж. Що се отнася до планирането на този тип ваканции, 33% от сънародниците ни го правят около месец по-рано, а над 18% седмица или две преди отпътуване.

Съдейки по получените данни, командировките стават все по-малко популярни. Едва леко над 8% от българите ще пътуват по служебни причини, като 28% планират да предприемат 2 или 3 бизнес пътувания през 2022-ра, а 27,6% само едно. Изглежда новите онлайн платформи за срещи и комуникации са станали по-популярни и до известна степен вземат превес над командировките.

Според проучването на Visa само 23% от българските респонденти имат намерение да отидат до съседна държава, за да пазаруват. От планиращите този вид пътувания 40,8% ще го направят 2 или 3 пъти, докато за 23% ще е само веднъж. Предпочитан е шопингът в Турция (80,3%), Гърция (34%) и Румъния (21,1%).

Разбира се, пътуването в чужбина е неразривно свързано с разплащания в други валути и с възможността за избор как да бъдат направени. За управление на разходите близо 50% от българите биха предпочели дигитални методи – карти или свързани устройства. Най-вече заради удобството (над 77%), бързината (над 71%), отсъствието на риск от загуба на пари в брой (над 49%), но също така и заради сигурността (близо 42%) и липсата на необходимост да обменят пари в местни валути (над 46%).

На местата, на които харчат най-много при пътуването си в чужбина, нашите хора предпочитат да използват карти и свързани устройства - бензиностанции (69%), аптеки и дрогерии (56%), хранителни магазини (63%), ресторанти (52%), развлечения, като и музеи, галерии и увеселителни паркове (47%).

Когато използвате картата си, може да ви попитат дали предпочитате да платите в местната или в родната си валута. Изборът на местната валута може да ви осигури по-конкурентен курс, съветват от VISA.

При разплащанията с Visa в чужбина се използват същите високотехнологични системи за защита от измами, както в страната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във