Банкеръ Daily

Финансов дневник

Все повече организации натискат парламента да актуализира бюджета

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха парламентът да актуализира в "спешен порядък" Бюджет 2021. Синдикатите поставят и искане актуализацията да се случи със заложените от служебното правителство параметри.

Преди ден с апел към депутатите излезе и АИКБ, а президентът Румен Радев обвърза бюджетната актуализация с националната сигурност.

На този фон в парламента все още няма пълен консенсус за промени в рамката на държавния бюджет. С последните си изказвания обаче част от политическите сили дават заявка, че актуализацията ще бъде подкрепена на първо четене, а след това всяка от партиите ще внесе свои предложения за промени в проекта, внесен от служебния кабинет.

"Считаме, че България е все още далеч от пълно възстановяване от кризата, особено в условията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната инфекция и е недопустимо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските граждани в следващите няколко месеца", заявяват от КНСБ и КТ "Подкрепа" в общата си позиция. 

Изчисленията им сочат, че необходимо е час по-скоро Народното събрание да одобри така предложената актуализация в параметрите на Бюджет 2021, като по този начин ще се осигурят необходимите средства до края на годината по трите основни пера за обществото: социални разходи, подкрепа за бизнеса и домакинствата и  здравеопазване. Общата стойност от допълнителните разходи, която е насочена към тези три основни пера, е 1.34 млрд. лева.

Синдикатите отправят и остри критики към парламентаристите: "Намираме за недопустимо вече втори мандат българските депутати да се занимават с всичко друго, но не и с ключовия за страната закон – този за държавния бюджет. Втори мандат дейността на парламента обслужва партийния ПР на отделните парламентарни групи, но не и социалната и икономическа стабилност, гарантиране на трудовите възнаграждения на българските работници, укрепването на разклатената здравна система, която е заплашена от колапс".

По-късно натиск към парламента оказаха и от Националния борд по туризъм. НБТ също настоя народните представители и политическите сили в парламента да поемат отговорност и да актуализират бюджета на страната.

Туризмът е най-пострадалият сектор от световната пандемия от COVID-19 и са необходими средства за подпомагането на българските хотели, заведения, туроператори, екскурзоводи и авиокомпании. Бизнесът има нужда от подкрепата на държавата по мярката 60/40 и за гарантиране на кредитите. Държавната помощ е необходима за бранша, особено при новата вълна на пандемията, заяви изпълнителният директор на НБТ Полина Карастоянова, цитирана от БТА.

"Нашият призив е за незабавно започване на работа по актуализирането на бюджета на България за 2021 година. Ако остане неактуализиран, това ще провали жизненоважни мерки за бизнеса и ще доведе до катастрофални последици за българския туризъм и серия от фалити в сектора", подчерта Карастоянова.

Позицията на борда е, че възникването на политическа и финансова нестабилност не е в интерес на икономиката на страната, нито на предприятията и предприемачите, нито на наетите работници и специалисти. От продължаващата COVID-19 криза страда не само туризмът и транспортът, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Покритието на негативното въздействие на пандемичната криза е много по-голямо и широкообхватно сред всички сектори в икономиката.

В случай на спиране на държавната подкрепа (мерките от типа на мярката 60/40) сред по-малките предприятия ще започне вълна от прекратявания на работа и затваряне. По-големите предприятия ще издържат преко сили още максимум около два месеца, като от края на месец септември и при тях ще се надигне заплахата от затварянията. В случай на колапс е много вероятно да станем свидетели на голям скок на безработицата и фалити на фирми. България няма нужда от подобна ситуация в момента, смятат от туристическия борд.

*Статията е обновена в 14.46 часа на 17 август

Facebook logo
Бъдете с нас и във