Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Все повече хора си купуват осигурителен стаж

За много българи пенсионирането се оказва огромно предизвикателство, тъй като  не могат да изпълнят законовите условия. Над 4000 души  са принудени всяка година да си купуват  осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират..

Съгласно изискванията на пенсионната реформа от 2015 година плавно растат както възрастта, така и стажът за пенсиониране. В годините на прехода на  много сънародници им  липсват  години от нужното  количество  стаж. Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно, но срещу намалена до живот пенсия.
По данни на НСИ, през 2017 година 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.
Главният експерт в Дирекция "Пенсии" на Института Мария Братоева представи и предварителните данни за 2019:  "Броят на пенсионерите  с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година. Наблюдава се тенденция  броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж да+ се увеличава в края на всяка календарна година".
Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради ръста на минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината, обясни тя. Съгласно Кодекса за социално осигуряване цената на недостигащия осигурителен стаж е 19,08%, или колко е осигурителната вноска за Фонд "Пенсии", върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.
Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен "доктор". Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.
По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година - 5317.

Facebook logo
Бъдете с нас и във