Банкеръ Daily

Финансов дневник

Време за бюджети и нови проекти

След прекараната коронаворусна 2020 година с много и различни разходи, наложени от мерките срещу разпространението на Ковид-19, общините настройват бюджетите си за новата 2021-а. На много места общинските съвети вече гласуваха финансовата рамка в опит да компенсират свитите приходи през миналата година, но и да имат възможност да подкрепят своите граждани и бизнеса в следващите месеци. 

Бюджетът на община

Стара Загора

за тази година е над 180 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на общината. И вече е гласуван от общинския съвет.
Близо 217 млн. лева са очакваните средства от европейски проекти и програми.
Предвижда се новородено първо дете общината да плаща по 400 лева на семейство, за второ - 450 лева, а за трето - 500 лева. Изискването обаче е родителите да имат средно образование.
Когато един от родителите има завършено висше образование, финансова подкрепа е със сто лева повече.
Община Стара Загора ще кандидатства по Програма LIFE 2020 на Европейския съюз, подпрограма "Действия по климата 2020" с проект "Интегриран проект за изпълнение на градски планове за действие за преход към нисковъглеродно и климатично устойчиво общество".
Основен приоритет на Бюджет 2021 за

Велико Търново

е осигуряване на средства за успешно завършване на програмния период 2014-2020, съобщават от общината. Бюджетът за годината е оптимистичен, отбелязва кметът Даниел Панов.
Сред най-важните приоритети, включително и за инвестиционната програма, са увеличаване на икономическите и социалните възможности за гражданите и бизнеса, привлекателността на Велико Търново, на инфраструктурата и свързаността, повишаване на качеството на всички административни услуги.
Ще продължат мерките за възстановяването след Covid-19 и подкрепата за хора в нужда.
Бюджет 2021 е близо 113 млн. лева, с който се увеличават средствата за всички основни функции.
И през тази година се запазват нивата на местните данъци и таксата за битови отпадъци. Около 26.7 млн. лева са планираните местни данъчни и неданъчни приходи. Инвестиционната програма е в размер на 33 млн. лева, като 81% от финансирането й вече е осигуреноно, а 70% от обектите в нея са инфраструктурни. Тя е пряко насочена към развитие на кварталите на града.
Общият размер на инвестициите по европейски проекти е 48 млн. лева. В процес на оценка са още три проекта за над 10.5 млн. лева.

Общинският съвет в

Сливен

е одобрил бюджет за 2021 г. в размер на 133 млн. лева, съобщиха от общинската администрация.
Кметът Стефан Радев отбелязва, че с този бюджет продължава досегашната политика, насочена към стабилизиране на общинските финанси. Не е увеличен размерът на местните данъци и такси. Според кмета през тази година ще бъдат изплатени и стари задължения към доставчици от предходни мандати.
В новия бюджет е предвиден сериозен ръст в разходите за възнаграждения в здравната и образователната сфера, както и за администрацията. Предвиждат инвестиции в общинската инфраструктура и екологичния транспорт.
Заради рискове, свързани с икономическата ситуация и възможности за неблагоприятно развитие и заради пандемията от коронавирус, са били предвидени буфери от финансови запаси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във