Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Вот за Манолова препъна бюджетния щурм

В продължение на два дни парламентът не можа да приеме нито един член от закона за държавния бюджет за следващата година поради постоянните обструкции. На третия ден мнозинството се опомни. След близо 16-часово заседание депутатите успяха да преполовят работата си по този закон. Но ГЕРБ го удари на контраатака и успя да си спечели време, искайки оставката на Мая Манолова. След дебати по темата Манолова все пак успя да опази заместникпредседателското кресло, но това изхаби почти цялото парламентарно време на четвъртия ден от обсъжданията, петък. Народните представители успяха да приемат приходната част на бюджета, както и разпределението на парите по отделните министерства, комисии и агенции. Също така бяха гласувани и субсидиите за общините.


С гласуване на текстове от проектобюджета за догодина на второ четене депутатите отпуснаха щедро финансиране на Държавната агенция за Национална сигурност. ДАНС ще разполага със 112.247 млн. лв., което е с 27 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет. Аргументът на управляващите, че увеличението на парите за национална сигурност е заради прехвърлянето на ГДБОП към агенцията, не бе прието от опозицията от ГЕРБ, според която налице е свръхфинансиране.


Министерството на инвестиционното проектиране ще е с бюджет 25 млн. лв., на спортното министерство се отпускат 66.202 млн. лв., на транспортното министерство - 248 млн. лв., на земеделското - 209.381 млн. лв., на регионалното развитие - 211.383 млн. лв., на икономиката и енергетиката - 122.802 млн. лева.


Така депутатите заседнаха на никулденски шаран с чувство за изпълнен дълг. Те приеха 62 члена, остават остават още 34 и 9 параграфа от преходните и заключителните разпоредби. Преди да се разделят за уикенда, народните представители се заклеха да работят понеделник и вторник, за да приемат окончателно основния икономически закон за следващата година.


Равносметката показва, че от десетките предложения на опозицията бяха приети само две. Защитата срещу безработица на съпругите на военни се вдигна от 270 на 340 лв. месечно по заслуга на бойковистите. Другият героизъм на дясната страна на залата е, че се пребориха в бюджета за вероизповеданията към бюджета на Министерския съвет (500 хил. лв), да се запишат отделно 50 хил. лв. за направата на регистър на религиозните храмове у нас.


В понеделник работата ще започне с чл. 63 - за партийните субсидии. Очаква се те да бъдат намалени с един лев на спечелен глас - от 12 на 11 лева. Все още не са гласувани и текстовете, според които през 2015 г. ще бъде възстановен 10-процентният данък за хората с доход по минималната работна заплата - т.е. 340 лева. В недовършените текстове на бюджета остават и детските, които са по 35 лв. за първо и 50 лв. за второ дете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във