Банкеръ Daily

Финансов дневник

Водещи банки и застрахователи настояват за "зелено" възстановяване от кризата

Повече от 50 изпълнителни директори от банковия и застрахователния сектор - включително имена от BNP Paribas, AXA, Allianz и Santander - се присъединиха към „зеления съюз за възстановяване“ в Европейския парламент.

Алиансът бе създаден миналия месец по инициатива на Паскал Канфин, който е председател на комисията на Европейския парламент по околна среда и обществено здраве.

Групата бе създадена от 12 министри по околната среда, 79 евродепутати, 37 изпълнителни директори и бизнес асоциации, както и екологични групи, синдикати и мозъчни тръстове.

Сега към нея се присъединяват над 50 водещи компании от света на финансите, включително AXA, Allianz, BBVA, BNP Paribas Asset Management, Groupama Asset Management, Nordea Life & Pension, PensionDanmakr и Santander.

За разлика от кризата през 2008 г., сега инвеститорите и банките имат желание да реинвестират в икономиката, в съответствие с въглеродния неутралитет до 2050 г ., т.е. в  Зелената сделка на ЕС.

Участниците в алианса твърдят, че са ангажирани да подкрепят възстановяването на икономиката чрез борбата срещу изменението на климата. Те искат да поставят този въпрос в центъра на икономическата политика на Европа.

Жан-Лоран Бонафе, изпълнителен директор на BNP Paribas, ръководи коалиция от 92 френски бизнес лидери, настояващи за зелено възстановяване от кризата. В съвместно писмо коалицията призовава да се съсредоточат усилията за възстановяване в три сектора:


  • енергийни модернизации на жилища, сгради и офиси в публичния и частния сектор;

  • развитие на електрическите превозни средства, нова инфраструктура за мобилност и обществен транспорт;

  • разширяване и съхранение на възобновяеми електрически енергии или топлина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във