Банкеръ Daily

Финансов дневник

Внесоха поправката за прихващанията

Прихващания за почти 800 млн. лева ще бъдат забранени в Корпоративна търговска банка, ако тя бъде обявена в несъстоятелност. Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.  Това съобщи на брифинг в парламента председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в  Менда Стоянова.

„Става въпрос за чл. 50, който касае прихващанията. Целта му е да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, както и да защити всички вложители", каза тя.

"Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влог над 196 хил. лева, които са гарантирани и които се продават с цел после да бъде извършено прихващане. Искаме да затворим тази възможност и се надяваме, че текстовете, които сме изработили, ще свършат тази работа“, заяви още Стоянова.

"Внасяме допълнително основание, което да бъде относимо за бъдещия синдик при преценка на валидността на въпросните прихващания, тъй като към момента все още не се е произнесъл съдът по исканията на Централната банка за несъстоятелността на КТБ", допълни народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Към настоящия момент и законът за банковата несъстоятелност, и търговският закон, който съдържа основните принципи на несъстоятелността, предвижда множество правни способи тези прихващания да не бъдат противопоставими, ако те увреждат масата на несъстоятелността, реда на удовлетворяване на кредиторите и да създават недопустима в закона конкуренция между тях“, обясни Кирилов.

Той уточни, че с тази разпоредба изрично ще подпомогнат в бъдеще синдика и органите по несъстоятелността, за да има еднозначност при подреждането и конкуренцията на кредиторите т.е. на вложителите в КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във