Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложителите в КТБ заплашиха с блокада на Народното събрание

Около стотина вложители в Корпоративна търговска банка излязоха на пореден протест пред сградата на БНБ в София. Те настояват за вземане на незабавно решение за оздравяване и отваряне на КТБ и дъщерната й банка "Виктория", както и за незабавното уволнение на управителя на Централната банка Иван Искров и подвеждането му под наказателна отговорност заради систематично провеждания вече 4 месец геноцид срещу клиентите и служителите на двете банки.

Недоволните клиенти предупредиха, че ако двете банки не бъдат отворени до края на седмицата, те ще излязат на протест пред Народното събрание, когато то заработи. Очаква се депутатите да се съберат за първи път следващата сряда - 22 септември.

Протестиращите носят плакати "Събуди се народе - ограбват те", "Държавна помощ за ПИБ може, а за КТБ - не", "Върнете доверието в българските банки", "Искров, ще те държим лично отговорен".

Хората нямат достъп до сметките си в КТБ и дъщерната й банка "Виктория" от юни. От централната банка обявиха, че надзорът ще продължи до ноември месец. В края на септември в официално писмо до България Европейската комисия заяви, че открива наказателна процедура срещу страната ни за неправилното транспониране на директивата относно схемите за гарантиране на депозитите. Крайният срок за отговор на страната ни е 15 октомври. Тогава от финансовото министерство съобщиха, че българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуван отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия и ще бъде намерен синхрон в действията между Министерство на финансите, Българска народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във