Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложителите в КТБ подават жалба заради малкото офиси, в които ще се изплащат депозитите

Вложители в Корпоративна търговска банка ще подадат жалба до Фонда за гарантиране на влоговете заради разпределението на банките, в които ще получават гарантираните депозити. Това заяви пред БНР Даниел Божилов от Фейсбук групата КТБAlive. Жалбата ще е заради малкото клонове, които две банки - "УниКредит Булбанк" и СиБанк предоставят за вложителите в КТБ.

Гарантираните суми ще бъдат изплащани през девет банки, като повечето от тях са предоставили цялата си клонова мрежа или по-голямата част от нея. Вложителите настояват в първата събота и неделя след 4 декември, когато започва изплащането на гарантираните депозити, банките да работят извънредно, за да поемат очаквания поток от хора. 

Вложителите, чиито ЕГН-та или БУЛСТАТ номера завършват на 5 и 6 трябва да получат гарантираните суми от КТБ в "УниКредит". Тези, при които последната цифра е 8, трябва да се обърнат към СИбанк. Според Даниел Божилов обаче, клоновете, определени от банките, са твърде малко.

"Там виждам една злоупотреба с възможностите да участват в изплащането и от "УниКредит" са отпуснати само шест офиса за София. За Плевен например, са дадени офиси, които само юридически лица ще обслужват, за Враца е същото положение и това ще забави и ще натовари изключително много изплащането на депозити от тия две банки, защото и в СИбанк нещата са малко по-добре, но общо взето подобни", посочва Божилов.

Той е категоричен, че в първите дни ще има опашки пред всички банки, не само пред тези, от чиято организация вложителите са недоволни. Според него банките имат интерес от забавяне на изтеглянето на гарантираните суми, тъй като те щели да разполагат с безплатен ресурс. "И колкото по-бавно изплатят влоговете, толкова по-дълго време ще боравят с този безплатен ресурс", коментира още Даниел Божилов.

По-рано днес от "УниКредит Булбанк" съобщиха, че увеличават броя на предварително определените клонове за изплащане на гарантираните депозити от КТБ. Така на разположение на клиентите ще са 16 филиала в София и 38 в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във