Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложителите в КТБ искат Брюксел да се намеси по казуса

Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), които се обединиха във фейсбук групата "КТБаlive", възнамеряват да изпратят писмо до Европейската комисия с искане Брюксел да се намеси по казуса с КТБ. Според тях комисията трябва да участва пряко в процеса по одитиране, установяване на финансовото състояние и изработване на план за излизане от ситуацията.

Вложителите настояват още лидерската роля и контролът върху проверките и разрешаването на проблема да се поеме от независими екперти от ЕС, назначени от ЕК – европейски кветори и прокурори, които да участват реално и на място при извършване на необходимите дейности.

В писмото се посочва още, че вече са изминали два месеца, през които българските институции не оправдали очакванията им за справедливо и прозрачно разследване и разкриване на истината за създалата се ситуация с КТБ.

„Действията, които бяха предприети, бяха неадекватни и не доведоха до абсолютно никакви резултати. Въпреки направените одити и отчети на банката, официално няма яснота за финансовото състояние на КТБ“, се казва в писмото.

Вложителите припомнят, че до момента БНБ не е представила публично експертен анализ и тълкувание на тези данни. Също така Централната банка отказва да представи план за действие с конкретни стъпки за изход от създалата се ситуация.

Вложителите изразяват своето недоволство от работата на прокуратурата и неизпълнениете обещания на президента Росен Плевнелиев за справяне със ситуацията.

„Особено силно впечатление прави липсата на прозрачност за извършение действията и постигнатите резултати, както от водещата институция в случая БНБ, така и от Прокуратурата - органа отговорен за разкриването на извършени престъпления от страна на служители на банката и от страна на отговорните за надзора от БНБ“, пишат още протестиращите.

Според тях основните причини да се обърнат към евроинституциите са липсата на напредък по разрешавенето на случая с КТБ през изминалите два месеца от началото на кризата, и на второ място липсата на обществено доверие в бългаските институциите, в тяхната независимост и възможност да справяне със ситуацията.

„Ние няма да позволим, да бъдат засегнати нашите интереси да бъдат погазени нашите права. Надяваме се да получим вашата подкрепа за разкриване на истината и защита на нашите права за достъп до средствата блокирани в КТБ АД“, се казва още в писмото.

То ще бъде изпратено и до българското служебно правителство.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във