Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложителите на КТБ се разпоредиха с 3.37 млрд. лева

Към 20 януари 2015 г. общо 96 350 вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3.37 млрд. лева, показва информация на Фонда за гарантиране на влоговете.

Данните показват, че по-голямата част от клиентите на банката, чийто лиценз бе отнет от БНБ на 6 ноември, са изтеглили своите спестявания и процесът върви към своя край. Най-вероятно всички вложители със суми до 196 хил. лева ще получат парите си преди определения по закон срок от пет години. Общият размер на гарантираните влогове в КТБ е около 3.6 млрд. лева, които принадлежат на общо над 255 000 вложители.

От предоставената информация на Фонда, става ясно, че предстоят да бъдат изплатени около 230 млн. лева на 158 650 клиенти. Те разполагат със срок от пет години от началото на датата на изплащане - 4 декември 2014 г., за да получат дължимите им суми.

Тенденцията е по-голямата част от тези изтеглените средства лева да остават в банковата система на страната - дали под формата на депозит в изплащащата банка или чрез прехвърляне по сметка в друга финансова институция.

Клиентите избират да съхраняват спестяванията си в българските банки, въпреки че голяма част от трезорите понижиха лихвите по депозити през последния месец на 2014 година.

Според председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков това е знак, че хората имат доверие в банковата система, въпреки сътресенията от лятото. Едва около 2% от гарантираните депозити в КТБ се изтеглят на каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във