Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложители в КТБ поискаха план за оздравяване на банката

Около 200 недоволни клиенти на Корпоративна търговска банка (КТБ) излязоха на пореден протест пред сградата на БНБ в София. Те настояват час по-скоро да се представи адекватен план за оздравяване, за да може банката да започне да функционира нормално.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Искров, ще те държим лично отговорен", "Бареков, върни парите в КТБ", "Арест на виновните за КТБ" и "Върнете парите на народа". Един от недоволните клиенти на банката се възмути, че преди време на ПИБ са й били осигурени 1.2 млрд. лева, а за КТБ няма подобна подкрепа.

Протести днес имаше във Варна, Бургас и Пловдив.

По-рано днес служебният министър на финансите обяви, че се търси вариант за "частичен достъп" на всички вложители до сметките си, за да се свали напрежението, като това може да се случи още през септември. Едната възможност е вложителите да получат около средната за страната заплата, което е между 700 – 800 лв., а другата - изцяло да бъдат изплатени малките депозити между 500 и 1000 лева.

Вчера недоволните клиенти на банката излязоха с отворено писмо до управителя на Централната банка Иван Искров. Те го обвиняват, че вместо вместо да се заеме сериозно и спешно с оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка, той прави опити за протакане и бягате от вземане на бързи решения по един казус, който засяга хиляди данъкоплатци и вложители.

"БНБ и нейният управител Иван Искров демонстрира граничещо с престъпление бездействие за разрешаване на проблема с Корпоративна търговска банка. "Предупреждаваме Ви, че колкото повече БНБ бави топката и потъва в необяснимо мълчание, толкова последиците за държавата ще са по-лоши", заканват се още клиентите на банката. От там посочват, че разчитат изключително много на ясна и точна позиция от страна на главния прокурор, който с действията си да защити българските данъкоплатци и вложители.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във