Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложители в КТБ обвиниха Искров в бездействие

БНБ и нейният управител Иван Искров демонстрира граничещо с престъпление бездействие за разрешаване на проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ).Това пише в открито писмо на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България. То е изпратено до самия Искров с копие до държавния глава Росен Плевнелиев.

В него вложителите на КТБ обвиняват управителя на Централната банка, че вместо вместо да се заеме сериозно и спешно с оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка, той прави опити за протакане и бягате от вземане на бързи решения по един казус, който засяга хиляди данъкоплатци и вложители. "Предупреждаваме Ви, че колкото повече БНБ бави топката и потъва в необяснимо мълчание, толкова последиците за държавата ще са по-лоши", заканват се още от комитета. От там посочват, че разчитат изключително много на ясна и точна позиция от страна на главния прокурор, който с действията си да защити българските данъкоплатци и вложители.

В писмото пише още, че обществото трябва да научи имената на истинските виновници, които нелепо застрашиха банковата и финансовата стабилност на държавата. "Бъдете сигурни, че каквото и да се случи, ние ще търсим виновните докрай. Това означава, че ще търсим докрай и отговорност за бездействието на гуверньора и на членовете на Управителния съвет на БНБ", допълват вложителите.

Те подчертават, че Централната банка е трябвало да реагира, когато КТБ е предлагала по-високи от другите институции лихви, а не клиентите й да бъдат обвинявани в лакомия.

"Да припомним, че държавата им взема обратно 8 на сто от лихвите по срочните депозити. А какво са виновни десетките фирми с хиляди работни места, които имат разплащателни сметки в КТБ, защото са повярвали на държавата, на нейните институции, на Вас и на уверенията Ви, че това е една истинска и надеждна банка." Според клиентите на КТБ именно бездействието на БНБ показва зависимост от "някакви кръгове", което води до дестабилизация на държавата.

Междувременно един от участниците във Фейсбук групата "КТБаlive" съобщи, че в БНБ днес е внесено предложение за оздравяване на банката от Виенския фонд, за който говореше преди време служебният премиер Георги Близнашки.

"Да се организираме сериозно за протеста в понеделник, когато и Искров трябва да е на работа", призовават още участниците в групата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във