Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложители към президента: БНБ да отнеме лиценза на КТБ

Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ), обединени във Фейсбук групата „КТБ Съживяване“, се обърнаха официално към президента Росен Плевнелиев. В официално писмо до държавния глава те настояват той да поиска от ръководството на Централната банка да отнеме лиценза на затворената банката. Писмото идва ден, след като докладът от одита на КТБ беше внесен в Българска народна банка.

В писмото си те припомнят, че вчера, 20 октомври, са публикувани резултатите от проведеното разследване на Европейския банков орган (ЕБО) по повод погазване на правата на вложителите в КТБ. Заключението на банковия регулатор е, че правата на европейски граждани са погазени от всички институции в България. Затова вложителите се обръщат към президента с призив "за незабавни действия за прекратяване на безогледното погазване на правата на клиентите".

"Преустановете пасивното си поведение по отношение на погазването на правата ни, което виждаме от Вас в продължение на няколко месеца. Вместо периодични изяви в чужди медии да обяснявате колко е специална тази банка, което показва вашата прекрасна информираност по този проблем, настояваме да заявите ясна позиция последвана от дела за незабавно преустановяване на погазване на правата ни", призовават недоволните вложители, които от края на юни нямат достъп до сметките си в КТБ.


"В случай, че все още считате, че банката е специална моля да призовете БНБ незабавно да отнеме лиценза на тази специална банка, като поемете изцяло поемете отговорността за неблагоприятните последици от подобно решение, тъй като към момента отговорността е ваша, тъй като управлява назначено от вас правителство. Ако считате, че по-доброто решение е оздравяване на банката и е необходимо политическо решение за това, то настояваме за незабавно да свикате Народното събрание още за утре, така че в следващите няколко дни да вземе необходимите решения за да се преустанови погазването на нашите права и банката да бъде оздравена", пише още в писмото.


Вложителите напомнят на държавния глава, че пасивната му позиция няма да го освободи от отговорността, която носи за 500 хил. българи. "Ако продължите мълчаливо да подкрепяте погазването на правата ни, ще поискаме вашата оставка или да бъдете освободен от поста президент на Република България заради погазване на Конституцията на страната", предупреждават още недоволните клиенти на КТБ. 

Очаква се те да излязат на протест пред президентството на 23 октомври от 18:30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във