Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вложители и експерти настояват за незабавни преговори с инвеститорите за КТБ

За започването на незабавни преговори с потенциалните инвеститори, които в края на миналата седмица заявиха интерес за оздравяване на КТБ, настояват недоволните вложители. В писмо до управителя на БНБ Иван Искров, премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и омбудсмана Константин Пенчев от Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България припомнят съобщение на централната банка от 16 септември. В него пише, че между 28 октомври и 20 ноември ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ. "От БНБ не само не са поканили потенциалните инвеститори, но и са направили всичко възможно консорциумът, съставен от Оманския държавен фонд, Джемкорп и EPIC, да бъде отблъснат", подчертават от комитета.

"Призоваваме Ви незабавно да изпълните законовите изисквания и да спазите поставените от Вас самия срокове. Вие сте длъжен да направите всичко възможно за спасяването на КТБ, за да бъдат гарантирани икономическата стабилност и сигурността на държавата, както и правата на стотици хиляди български граждани, които пряко или косвено ще бъдат засегнати от евентуален фалит на банката!", се казва в писмото.

По-рано днес стана ясно, че група международни кредитори на поставената под специален надзор банка са изпратили писмо до българските власти, в което те изтъкват, че разходите при фалит на КТБ ще са много по-големи от тези за евентуално оздравяване. Международните облигационери призовават да се даде шанс на международните инвеститори да оздравят банката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във