Банкеръ Daily

Финансов дневник

Влизането в свръхдефицит е и лошо, и хубаво, смята Муравей Радев

"Влизането в свръхдефицит е и лошо, и хубаво. Лошото е, че се отразява директно върху инвестиционния климат. Доброто е, че чрез тази наказателна процедура ще има външен натиск върху управляващите най-после да направят тези толкова дълго отлагани реформи". Това заяви бившият финансов министър (1997–2001) Муравей Радев за БНР.

Той припомни, че дефицитът от 3.7% беше заложен още през лятото от предишното управление, когато актуализацията на бюджета беше отхвърлена.

Според него е добре, че новият кабинет веднага се зае с актуализация на бюджета, защото бюджетът за тази година беше изпразнен още в края на миналия месец. "Бих пожелал също така бързо и парламентът да приеме тази актуализация, за да закърпи ситуацията в страната до края на настоящата година", допълни бившият финансов министър.

Според Радев, недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете не може да се осигури от фискалния резерв.

"За съжаление, Централната банка много настойчиво действаше в последните четири месеца в посока фалит на КТБ и успя накрая. Парламентът си изми ръцете и каза на Централната банка "Оправяйте се" и се стигна дотам, че сега да плащаме част от гарантираните влогове точно от парите на данъкоплатеца. Затова и дългът се увеличава до тези размери.", обясни Муравей Радев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във